X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Zagrożone ryby. Jedzmy tylko te z certyfikatem?

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2016 13:47
Fishburger z plamiaka, śledź z patelni z warzywami lub wędzona makrela - brzmi apetycznie i zdrowo, ale czy ekologicznie?
Audio
  • Które gatunki ryb należy spożywać, a których unikać? Jak rozpoznać ryby niezagrożone wyginięciem? (Dajesz radę/Czwórka)
Coraz więcej ryb trafia na listę gatunków zagrożonych. Jak temu zapobiec?
Coraz więcej ryb trafia na listę gatunków zagrożonych. Jak temu zapobiec?Foto: pixabay.com/Unsplash/domena publiczna

Anna Dębicka Wiele organizacji ekologicznych publikuje listy gatunków ryb, które można i których nie można jeść w danym sezonie. Warto do nich zaglądać

Tuż przed świętami rekordy popularności w polskich domach biją śledzie i karpie. Jednak nie wszystkie ryby, które lądują na naszych stołach powinny się tam znaleźć, bo ich zasoby drastycznie maleją. - Ważne, żeby wybierać ryby niezagrożone, czyli takie, które mogą się rozradzać i być z nami dziś, jutro i podczas następnych świąt - mówiła Anna Dębicka z MSC Polska.

Tymczasem, jeśli nie zmienimy naszych przyzwyczajeń, niektóre gatunki ryb i owoców morza mogą całkowicie zniknąć, a wraz z nimi wiele innych gatunków, które pełnią istotną rolę w ekosystemach morskich. - Należy pamiętać, że pod nazwą handlową typu "tuńczyk", czy "dorsz" kryje się wiele gatunków. Jest tuńczyk błękitnopłetwy - skrajnie zagrożony wyginięciem, ale już na naszych półkach sklepowych znajdziemy tuńczyki żółtopłetwe, których wciąż jest dużo - tłumaczyła Dębicka. 

Anna Dębicka Ryby są ważne dla morskiego ekosystemu: gdyby większe nie zjadały mniejszych, a te - roślin, morza i oceany zaczęłyby zakwitać. Stałyby się beztlenowymi "zupami", a to z kolei spowodowałoby katastrofę ekologiczną na lądach

Czy zatem z naszego menu powinien zniknąć łosoś, pstrąg albo śledź? Dlaczego warto i trzeba wybierać ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa i jak rozpoznać takie ryby? To Anna Dębicka tłumaczyła w Czwórce. Mówiła także m.in., dlaczego takich certyfikatów najczęściej nie znajdziemy przy… karpiach.

***

Tytuł audycji: "Dajesz Radę"

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Anna Dębicka (koordynatorka programu MSC w Polsce)

Data emisji: 20.12.2016

Godzina emisji: 14.05

kd/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jedzeniem warto się dzielić... także z sąsiadami

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2016 15:48
A pomoże Wam w tym aplikacja Shaman, którą trzech studentów - Jakub Sienkiewicz, Tomasz Garbus i Michał Dzienisiewicz - opracowało w 20 godzin podczas Hakatonu. W Czwórce zdradzają, na czym ich aplikacja polega oraz skąd wzięli na nią pomysł.
rozwiń zwiń

Czytaj także

W street foodzie liczy się inwencja

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2016 10:11
A w Czwórce dowodzi tego Jurek Sobieniak, kucharz, technolog żywności, a także autor książki "Street food. Głód ulicy". Jakie są najnowsze trendy ulicznego gotowania?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowe odchudzanie. "Dieta-cud nie istnieje"

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2016 14:29
- Jeśli ekstremalnie ograniczymy liczbę kalorii, na początku szybko stracimy kilogramy. Po pewnym czasie jednak nasze ciało zacznie się "zabezpieczać" przed brakami substancji odżywczych i wówczas waga się zatrzymuje. Wciąż nie jemy, ale już nie chudniemy. I pojawia się frustracja - mówiła Elżbieta Lange, psychodietetyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

W kinie Jarmuscha jedzenie to przekaźnik

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 17:16
- I to nie tylko stanów emocjonalnych. Może być także przyczynkiem do jakiejś dyskusji - mówi krytyczka filmowa Madga Maksimiuk. Na srebrnych ekranach premiera "Patersona", nowego filmu Jima Jarmuscha, a w "Sztuce jedzenia" sprawdzamy wątki kulinarne w twórczości reżysera.
rozwiń zwiń