Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 27.10.2011

Zupa dyniowa

Dodatkami do niej mogą być: siekana pietruszka lub podsmażone na oliwie chorizo.
zupa dyniowazupa dyniowaGlow Images/East News

Lista zakupów:

  • około 700g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 duży ziemniak
  • 1 biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml białego wina
  • około 700ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz i sól


Pokroić dynię i ziemniak w sporą kostkę, a por w talarki (nie muszą być drobne), dorzucić czosnek i poddusić wszystko chwilkę na oliwie na dnie garnka (docelowego). Dodać wino i bulion i gotować aż ziemniak i dynia będą miękkie. Dołożyć masło, wyłączyć gaz. Zmiksować i doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Dobrze smakuje z łyżeczką siekanej pietruszki lub pokrojonego w drobną kostkę i uprażonego na oliwie chorizo.


Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka