Logo Polskiego Radia
Jedynka
Paulina Jakubowska 14.12.2011

Barszcz czerwony na zakwasie z uszkami

Jest to Barszcz kwaśny nastawiany 7-8 dni przed Wigilią, w mojej rodzinie juz czwarte pokolenie go robi.
Barszcz czerwony na zakwasie z uszkamiWikipedia/Vegalabs/GNU

Moja babcia z dziadkiem pochodzili z Przemyśla i Lwowa i to stamtąd ten przepis przywieziony został aż do Słupska nad morze, gdzie razem zamieszkali.

Lista zakupów:

  • 2 kg buraków-najlepsze są okrągłe, te podłużne są jakieś inne i nie jest barszcz tak smaczny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli i jedna łyżeczka cukru na 3litry wody
  • dwie piętki chleba zwykłego, nie razowego
  • wywar z grzybów - szklanka

Sposób wykonania:

Buraki obrać i pokroić na ćwiartki, ząbki czosnku obrać i przekroić na 2-3 kawałki, wodę ugotować dodać sól i pieprz. W wielkim słoju ułożyć buraki i powrzucać czosnek pomiędzy i zalać gorącą woda z solą i cukrem. Na wierzch położyc piętki chleba i przykryć słoik ściereczka i zawiązać. Odstawić w ciepłe miejsce na 7-8 dni, po trzech dniach otworzyc wyjąc chleb i załonic ponownie. Wszystko stoi łącznie 7-8dni, na koniec zlewamy przez gazę. Jest to mocna esencja, nalezy dodać trochę wody (szklankę) i wywar z grzybów przygotowany dzień wcześniej, podgrzewamy i probujemy, dodajemy pieprz i sol do smaku.

Podawać gorący z uszkami.

Pyszny i zdrowy o niepowtarzalnym smaku.

Przepis nadesłała Joanna Lewandowska



tagi:
Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka