Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 15.12.2011

Rolada z karpia

Ta potrawa niesie ze sobą historyczno-rodzinną tradycję.
Rolada z karpiaGlow Images/East News

To przepis mojej babci, cała rodzina uwielbiała go od kiedy pamiętam. Babcia jest już w podeszłym wieku, nie gotuje, nauczyłam się jak robi się roladę i dalej go bardzo lubimy. Jestem trochę dumna, że przejęłam robienie takiej historyczno-rodzinnej potrawy.

Lista zakupów

  • 85 dkg wyfiletowanego mięsa karpia
  • 6 dkg bułki czerstwej
  • 5 dkg cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • masło do smarowania
  • wywar z włoszczyzny
  • cebula

Bułkę namoczyć, cebulę zrumienić na patelni. Przepuścić 2x przez maszynkę namoczoną i odciśniętą bułkę, mięso, zrumienioną cebulę. Ściereczkę bawełnianą zmoczyć, posmarować masłem, wyłożyć masę rybną, uformować rulon-walec, owinąć ściereczką, końce zawiązać sznurkami. Ugotować wywar z włoszczyzny, cebuli i ości. Do wrzącego wywaru włożyć rulon i powoli gotować 45min-1godz. Przestudzić, wyjąć po ostygnięciu roladę, ostrożnie odwinąć, pomagając sobie nożem. Wyłożyć na półmisek, pokrojone ok. 1cm grubości kawałki rolady, zalać odcedzonym wywarem w którym gotowała się rybna masa, można dodać łyżeczkę żelatyny, żeby na pewno się zsiadła, poczekać do zastygnięcia.

Przepis nadesłała Joanna Duszyńska



Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka