Keith Jarrett jako klasyczny pianista i klawesynista W audycji usłyszelismy wykonania Bacha, Mozarta, Bartoka i Szostakowicza. Zobacz więcej na temat: muzyka klasyczna Krzysztof Herdzin
Niedzielnik Muzyczny 13 grudnia godz. 13:00 Autorska audycja Piotra Matwiejczuka. Audycja poświęcona mistrzowskim interpretacjom muzyki klasycznej. Zobacz więcej na temat: Niedzielnik Muzyczny
Krystian Zimerman. Ostatni recital w Warszawie Bohaterem spotkania był Krystian Zimerman, który niedawno obchodził 64 urodziny, a za kilka dni weźmie udział w transmitowanym z Barbican Hall wielkim maratonie Beethovenowskim. Zobacz więcej na temat: Krystian Zimerman muzyka klasyczna Róża Światczyńska
Stan wojenny w filmie polskim. "Kino pozwala niuansować przeszłość" - Temat stanu wojennego niewątpliwie w polskiej kinematografii cały czas się przewija, słyszymy jego echa. Okoliczności wielkiej historii, o których dziś uczymy się w podręcznikach, to są z jednej strony twarde, suche fakty, ale z drugiej strony wokół jest jeszcze wiele niespopularyzowanych okoliczności, warto po nie sięgnąć - mówił w Programie 2 Polskiego Radia krytyk filmowy Artur Zaborski. Zobacz więcej na temat: kino FILM stan wojenny Beata Kwiatkowska
NOSPR ma 85 lat. "Górecki, Kilar, Penderecki uważali ją za swoją orkiestrę" "Skupione, pobladłe z emocji twarze muzyków i oczy wpatrzone w dyrygenta, wiedziały, że cała Polska słucha" - tak relacjonowano w tygodniku "Antena" pierwszy koncert Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia, który odbył się 2 października 1935 roku. Zobacz więcej na temat: Orkiestra Polskiego Radia w Warszawie jubileusz NOSPR Joanna Wnuk-Nazarowa Krzysztof Penderecki Andrzej Sułek Beata Kwiatkowska
Prof. Dumanowski: kuchnia staropolska to pewien mit - Kuchnia staropolska to jest marzenie ludzi, którzy w drugiej połowie XX wieku ze wsi przenosili się do miast i marzyli, że będą w tym mieście jeść tak, jak na wsi w niedzielę i od święta - opowiadał w Programie 2 Polskiego Radia badacz kulturowej historii kuchni i jedzenia prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: jedzenie Robert Mazurek Karp