Fotografia kulinarna. Jak stylizuje się jedzenie?

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2023 10:20
Czy robienia "dobrych zdjęć jedzenia" można się nauczyć? - Wszystko można dobrze sfotografować - przekonuje blogerka i fotografka kulinarna Agnieszka Łyjak. Wystarczą nawet niewielkie umiejętności, zdolność do kombinowania i wyobraźnia, która w sztuce jest najlepszym doradcą.
Czy to, co widać na zdjęciach, naprawdę zostało ugotowane, upieczone, usmażone? (zdj. ilustracyjne)
Czy to, co widać na zdjęciach, naprawdę zostało ugotowane, upieczone, usmażone? (zdj. ilustracyjne)Foto: RB_Media/Shutterstock.com
  • Agnieszka Łyjak zajmuje się fotografią kulinarną. Robi zdjęcia potrawom, które pokazuje na swoim blogu na-talerzu.pl.
  • Jej zdaniem każdy może nauczyć się robić zdjęcia jedzeniu, ale przyznaje, że są potrawy, które wyjątkowo trudno się stylizuje.
  • Gość Czwórki zdradza tajniki swojego warsztatu, tłumaczy, czy fotografia kulinarna jest "jadalna" i jak "pompuje się" pizzę.

- Na zdjęciach, które są na moim blogu, znajdują się potrawy, które sama przygotowuję i które nadają się do jedzenia - podkreśla gość Czwórki. - Wiem, że w tej branży stosuje się różne triki, ale one głównie dotyczą fotografii komercyjnej. Ale ja przede wszystkim chcę zachęcić ludzi do tego, żeby sami spróbowali tego przepisu.

Stylizacja potraw i ustawianie kadrów

Jak przekonuje blogerka, żeby zrobić dobre zdjęcie kulinarne, trzeba używać świeżych produktów i dań, które właśnie zostały ugotowane. Liczą się też odpowiednie ułożenie i stylizacja. Oraz światło, które leży u podstaw fotografii. Najlepiej, gdyby to było światło z pełną gamą kolorystyczną, więc jedzenie w warunkach domowych powinno fotografować się przy oknie. - Zawsze też warto mieć przy sobie pędzelek. Kiedy danie za szybko nam wysycha, można pomalować je olejem albo sosem sojowym. Do zdjęć komercyjnych używa się też wody z gliceryną - dodaje Agnieszka Łyjak.

Posłuchaj
18:06 CZWÓRKA do kwadratu - fotografia 05.08.2023.mp3 Jak fotografować jedzenie? Rozmowa z Agnieszką Łyjak (Czwórka do kwadratu/Czwórka)

- Jeśli chodzi o ustawienie kadru, to jest grupa dań, które najlepiej wyglądają z góry, czyli z perspektywy "flat lay". I w tej chwili jest to dominujący trend w fotografii kulinarnej - przyznaje ekspertka. - Ale ja wolę ujęcia pod kątem. Wtedy można zagrać cieniem i wydobyć więcej struktur oraz warstw - mówi autorka bloga na-talerzu.pl.  

Jak fotografować "brzydkie jedzenie"?

O ile na przykład desery są wdzięcznym obiektem do fotografowania, to istnieje sekcja "brzydkiego jedzenia", które nie jest fotogeniczne. - Najwięcej problemów sprawiają dania jednogarnkowe i gulasze, czyli "mamałygi", które zmieniają w garnku kolor na jednolity brąz - przyznaje rozmówczyni Marty Hoppe. - Kiedy fotografuję leczo, odstawiam sobie w trakcie gotowania jedną porcję. Warzywa są wówczas lekko niedogotowane i zachowują odpowiednią konsystencję, to znaczy mają swój kształt. W przypadku gulaszu, żeby przełamać jego mało atrakcyjny brązowy kolor, umieszczam go w ładnej miseczce i dorzucam natkę pietruszki. 


Dania trudne: klopsiki i kurczak

Klopsiki szybko wysychają, więc zanim je wystylizujemy na talerzu, stracą swoją świeżość. Biorę wtedy sos sojowy i pędzelkiem starannie je maluję, żeby były wilgotne i ładnie błyszczały. Pieczony kurczak najlepiej będzie wyglądał na zdjęciu, kiedy wyjmiemy go z piekarnika 20 minut przed czasem. Wtedy będzie mieć idealnie zarumienioną skórkę - wymienia fotografka kulinarna. - Jeśli chodzi o fotografowanie napojów, to wspomagam się sztucznym lodem, bo ten prawdziwy przy sesji to istna mordęga.       

Sprawdź też:

Pizza po liftingu

Kiedy zdjęcie mamy już gotowe, możemy zająć się jego obróbką. Do wyboru mamy wiele aplikacji i programów. I choć żaden program "naprawczy" nie uratuje złego zdjęcia, to w postprodukcji może zdziałać cuda. Na przykład w przypadku pizzy. - Często jest tak, że ciasto do pizzy nie wyrasta do końca tak, jak byśmy chcieli i nie ma puszystych brzegów. W tej sytuacji wystarczy użyć odpowiedniego filtru, poruszać pędzelkiem i stworzyć pizzę jak z obrazka - śmieje się Agnieszką Łyjak.

***

Tytuł audycji: "Czwórka do kwadratu"

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Agnieszka Łyjak (fotografka kulinarna, autorka bloga na-talerzu.pl)

Data emisji: 05.08.2023

Godzina emisji: 16.15

kul

Czytaj także

Coocharz w sieci. Proste przepisy na smaczne dania

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2023 11:00
- W sieci nie brakuje kulinarnych treści i kanałów tworzonych przez kucharzy amatorów. Ja staram się trafiać do ludzi, którzy cenią sobie proste przepisy - opowiada Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2023 11:40
- Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary".
rozwiń zwiń