Tystbehandling. Czy wizyta u fryzjera musi być stresująca?

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2025 20:00
Coraz więcej osób czuje presję prowadzenia small talku podczas wizyty u fryzjera, zamieniając odprężenie na towarzyski obowiązek. W odpowiedzi na tę potrzebę w Sztokholmie narodził się pomysł "cichych usług", czyli tystbehandlingu, który podbija salony na całym świecie. W audycji "Poranek Czwórki" sprawdzimy czy ten trend jest tylko modą, czy jednak realną potrzebą wyciszenia w zabieganym świecie.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Rawpixel.com/Shutterstock

Dla wielu klientów salon fryzjerski stał się kolejnym miejscem, w którym czują się zobowiązani do bycia towarzyskimi. Zamiast oczekiwanego relaksu, doświadczają oni stresu związanego z przymusem prowadzenia pogawędek o pogodzie, pracy czy innych błahostkach. Jak usłyszymy w "Poranku Czwórki", w Skandynawii dostrzeżono ten problem i wdrożono rozwiązanie o nazwie tystbehandling (dosłownie "cicha obsługa"). Jest to usługa, w której fryzjer skupia się wyłącznie na wykonywanej pracy, pozwalając klientowi zamknąć oczy i w pełni odpocząć, bez konieczności interakcji.

Czytaj także:

W drugiej części audycji naszą gościnią będzie Aleksandra Bednarek - pierwsza i jak na razie jedyna osoba w Polsce, która może poszczycić się prestiżowym tytułem bread sommeliera. Aleksandra, która ukończyła wymagający kurs w niemieckiej Akademii Deutsches Bäckerhandwerk Weinheim (europejskiej kolebce tej profesji), wie o chlebie absolutnie wszystko. Dysponuje niezwykle rozległą wiedzą o technologii wypieku, właściwościach różnych rodzajów mąki oraz słownictwie niezbędnym do opisywania smaku, zapachu i struktury pieczywa. W Czwórce opowie o swojej pracy, badaniu kultury chleba (którą popularyzuje, mieszkając w Kalifornii) oraz o przetłumaczeniu kultowej w środowisku piekarzy książki Trevora J. Wilsona "Mistrzostwo otwartego miękiszu".

***

Na audycje "Poranek Czwórki" w środę (17.12) o godzinie 7.00 zaprasza Dominika Płonka.

ak

Czytaj także

W świecie bodźców cisza jest nam niezbędna. To współczesny luksus

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2025 10:23
Smartfony wrosły w naszą codzienność, nie rozstajemy się z nimi, a przez to wiecznie jesteśmy online. Bombardują nas liczne powiadomienia z przeróżnych aplikacji. Rzadko przebywamy w ciszy, a to ona staje się dziś luksusem dającym ukojenie. Pokoje wyciszenia, ciche wagony w pociągach, silent walki, wakacje w terenie bez zasięgu stają się coraz bardziej popularne.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Cała prawda o chlebie według Borysa Roswadowskiego

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2025 11:15
- Najfajniejsze w pieczeniu domowym jest to, że na trzy chleby jeden ci wyjdzie, a reszta wyjdzie ci tak, że i tak je zjesz, bo jesteś zafascynowany i musisz spróbować - opowiada w Czwórce Borys Roswadowski, piekarz i pasjonat rzemieślniczego chleba.
rozwiń zwiń