Nie marnuj po świętach. Jak wykorzystać to, co już mamy w lodówce?

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 10:00
W niedzielne popołudnie zostaniemy jeszcze chwilę w świątecznych smakach. Sprawdzimy, jak wykorzystać to co po grudniowych świętach zostało nam w lodówce - jak nie marnować. Naszym przewodnikiem po zero waste będzie Kuba Korczak, a z Alicją Rokicką wybierzemy się do Grecji!
Jak nie marnować jedzenia?  Produkty oznaczone datą z opisem najlepiej spożyć przed dobre są dużo dłużej
Jak nie marnować jedzenia? Produkty oznaczone datą z opisem "najlepiej spożyć przed" dobre są dużo dłużejFoto: Shutterstock/Asya Nurullina

W pierwszej godzinie audycji porozmawiamy o tym, co dzieje się z jedzeniem po świętach i dlaczego resztki wcale nie muszą oznaczać nudy w kuchni. Gościem Kasi Dydo będzie Kuba Korczak, znany jako "Pan od zero waste", z którym przyjrzymy się praktycznym sposobom wykorzystywania tego, co już mamy w lodówce. Będzie o kreatywności, niemarnowaniu jedzenia, ale też o realnych nawykach, które można wprowadzić bez rewolucji i bez poczucia winy.

W drugiej godzinie programu wybierzemy się kulinarnie do Grecji. O greckiej kuchni, smakach i lokalnych produktach opowie Alicja Rokicka - autorka książki "Grecja dla zielonych" i twórczyni profilu @wegannerdblog. Porozmawiamy o Grecji poza utartymi szlakami, sezonowości, roślinnych interpretacjach klasycznych dań i o tym, jak jedzenie pozwala lepiej zrozumieć kulturę i codzienność tego kraju. To będzie audycja o smaku, uważności i podróżach, które zaczynają się przy stole.

***

Na audycję z cyklu "Podano do stołu" w niedzielę (28.12) o godz. 14.00 zaprasza Kasia Dydo

pj

Czytaj także

Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2025 14:08
Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Marcin Wojtasik o ramenie: to były początkowo chińskie kluski

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 17:17
Niech pierwszy rzuci pałeczkami, kto nie słyszał o ramenie. Jednak mało kto wie tyle o tym daniu, co Marcin Wojtasik, antropolog i socjolog zajmujący się kuchnia azjatycką. W Czwórce opowiedział o znaczeniu ramenu dla Japończyków, a także wyjaśnił, w jaki sposób osiągnąć ten niepowtarzalny smak.
rozwiń zwiń