Patatas bravas - ziemniaczana przekąska

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2022 08:17
Patatas bravas są jedną z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Potrawa niezwykle prosta, której główną rolę odgrywają ziemniaki z ostrym sosem z papryki, oliwą z oliwek i mąki.
Patatas bravas - przysmak kuchni hiszpańskiej
Patatas bravas - przysmak kuchni hiszpańskiejFoto: Shutterstock/Karl Allgaeuer

Hiszpania kusi nas pięknymi plażami, znakomitymi muzeami i cennymi zabytkami, piłką nożną na najwyższym poziomie. Kojarzy nam się z corridą i flamenco. Trudno zliczyć jej atrakcje, a niemałą jest również kuchnia, sery, wędliny, oliwki, pyszne owoce, paella to tylko niektóre z przysmaków, które tam możemy odkrywać. 

W Hiszpanii, tak jak i we Włoszech, przywiązanie do regionalności jest mocne i każdy region ma potrawę, z której jest szczególnie dumny. Jednak są także dania, które można znaleźć w każdym regionie choćby patatas bravas, czyli chrupiące ziemniaki, podawane z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym, lub tortillas de patatas, czyli tortilla z ziemniaków.

Tym razem zajmiemy się patatas bravas. Wraz z naszym gościem sprawdzimy jak zrobić to wyjątkowe, bardzo proste danie. W "Nie na-żarty" odkryjemy tajniki tego dania, sprawdzamy co oprócz ziemniaków i papryki jest w nim niezbędne. Czy patatas bravas mają swoje regionalne odsłony? Czy każda gospodyni domowa ma swój sposób na patatas bravas? A może to typowo barowe danie i raczej w domu się go nie robi? 

Zobacz także:

***

Na audycję z cyklu "Nie na-żarty" w sobotę (08.10) o godzinie 17.05 zaprasza Mateusz Kulik.

pj

Czytaj także

Smaki dawnego Gdańska. Malarskie przepisy z XIX wieku przeniesione do współczesności

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2022 11:05
W 1858 roku w Gdańsku ukazała się książka kucharska autorstwa Marie Rosnack. Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska postanowiły uwspółcześnić tę publikację, ale nie odbierać jej historycznego ducha, którego odnajdziemy na malarskich fotografiach. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Francuski gulasz, czyli… wołowina po burgundzku

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2022 15:20
Wołowina po burgundzku to pyszne, aromatyczne danie jednogarnkowe. Sprawdzamy, jak przyrządzić przysmak francuskich chłopów w domu.
rozwiń zwiń