X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Menu neolitu. Sztuka przetrwania bez dietetyków

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 14:08
W audycji "Nawiedzeni" wsiedliśmy w spożywczy wehikuł czasu i przenieśliśmy się tysiące lat w przeszłość, by zajrzeć do garnka prehistorycznych ludzi.
Audio
  • Menu neolitu. Sztuka przetrwania bez dietetyków (Nawiedzeni/Czwórka)
Rekonstrukcja malowidła odkrytego w tureckim stanowisku archeologicznym atalhyk
Rekonstrukcja malowidła odkrytego w tureckim stanowisku archeologicznym ÇatalhöyükFoto: Omar Hoftun/wikimedia/CC BY SA 3.0

Nie jesteśmy dziś w stanie określić dokładnie jadłospisu bardzo dawnych epok. – Dzięki badaniom archeologicznym wiemy jednak, że człowiek jadał przede wszystkim rośliny, czyli warzywa, owoce, orzechy, nasiona i grzyby. Dużą część diety stanowiło ponadto mięso zwierząt i ryb – mówiła dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

Ekspertkę pytaliśmy ponadto o to, czy ludzie pierwotni stosowali podział na śniadanie, obiad i kolację, oraz jak wyglądały te posiłki. Zastanawialiśmy się też nad tym, czy w prehistoryczna dieta była zdrowa. W końcu średnia wieku wynosiła wówczas około 20 lat...

***

Autor materiału: Maciej Oswald

Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyczka kliniczna z Instytutu Żywności i Żywienia)

Data emisji: 5.02.2016

Godzina emisji: 11.40

Materiał został wyemitowany w audycji "Nawiedzeni".

mc/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pszczoły w armii. Pomogą szukać materiałów wybuchowych

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2016 14:55
Wojsko i służby celne mogą liczyć na pomoc tych owadów. - Ich tresura jest tańsza od nauki psa i trwa nawet jeden dzień - mówi Jakub Gąbka z Pracowni Pszczelnictwa SGGW w Warszawie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

W jakiej temperaturze zamarza wzrok?

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2016 16:30
Można mrozić spojrzeniem, ale czy można zamrozić oko? - W naszym organizmie są mechanizmy, które chronią gałkę oczną. Ale do czasu - mówi okulistka Beata Kaszyńska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Historia pączka. Od słoniny aż po baterię słoneczną

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 13:50
W starożytności były nadziewane słoniną i podawane z mięsem. W XVI wieku zaczęto przyrządzać je na słodko. Klasyczny pączek ma około 350 kalorii i żeby go spalić, trzeba słuchać radia co najmniej 5 godzin.
rozwiń zwiń