Liban - góry, morze, dobre jedzenie i mili ludzie

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2015 10:00
Szczyci się najlepszą kuchnią na Bliskim Wschodzie i jest jedynym arabskim krajem, który nie ma pustyni. Do Libanu zaprasza Nidal Bou Habib, który się tam wychował.
Audio
  • Nidal Bou Habib o życiu w Libanie i atrakcjach tego kraju (Czwórka/Zmiennicy)
Libańskie pałace zachwycają egzotyczną architekturą, na zdjęciu - pałac rodu Sursock
Libańskie pałace zachwycają egzotyczną architekturą, na zdjęciu - pałac rodu SursockFoto: Wikimedia Commons

Liban to kraj, który w przeszłości trawiony był konfliktami, a jego stolica - Bejrut - była niszczona i odbudowywana siedem razy. Dziś to kraj kontrastów, jego atuty to świetna kuchnia, bogata historia i ludzie entuzjastycznie nastawieni do życia.

- Wystarczy, że ktoś wyciągnie bębenek, a na ulicy czy w komunikacji miejskiej wszyscy bez względu na wiek zaczynają tańczyć taniec ludowy - mówi Nidal Bou Habib, pół-Polak, pół-Libańczyk.

Nasz gość zdradza też, czym różni się oryginalny libański kebab od tego przygotowywanego w Europie. Wyjaśnia także, czy to prawda, że osoby, które były kiedyś w Izraelu, nie mogą wjechać na teren Libanu.

***

Tytuł audycji: "Zmiennicy"

Prowadził: Patryk Kuniszewicz

Gość: Nidal Bou Habib (pół-Polak, pół-Libańczyk)

Data emisji: 18.04.2015

Godzina emisji: 14.00

mg/kd

Czytaj także

Hummus najlepszym sposobem na rozpoczęcie wizyty w Izraelu

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2013 16:30
Ostatnio robi furorę, nie tylko wśród wegetarian i wegan. Hummus podobno pochodzi z Libanu, ale jest także popularną potrawą w kuchniach: arabskiej, kaukaskiej i żydowskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Turcja - kraj, który odkrywa się wszystkimi zmysłami

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2014 11:30
Zapierające dech w piersiach widoki, unoszące się w powietrzy piękne zapachy, szumiące palmy i morze oraz pyszne jedzenie - smak wakacji w Turcji na długo zostaje w pamięci... i na podniebieniu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Bądź świadomym turystą! Podróżuj etycznie

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2014 08:00
- Dla przyjezdnych miejscowi są raczej tolerancyjni i to niezależnie od kraju - przekonuje Ewa Gajewska. - Ale warto mieć szacunek dla tradycji i przestrzegać obowiązujących zakazów.
rozwiń zwiń