X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jak powstaje chleb i czy każdy może być piekarzem?

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2017 17:50
W programie odwiedziliśmy jedną z podwarszawskich piekarni, by sprawdzić, jak praca tamtejszych mistrzów wygląda - dosłownie - od kuchni.
Audio
  • Jak zostać piekarzem i jak wygląda dzień pracy w tym zawodzie? (Dajesz radę/Czwórka)
Jak wygląda przygotowanie chleba na kolejnych etapach pracy?
Jak wygląda przygotowanie chleba na kolejnych etapach pracy?Foto: Shutterstock.com/Dean Drobot

florystka kwiaty 1200.jpg
Florysta. Jeszcze rzemieślnik czy już artysta?

W piekarni każdy ma swoją funkcję, odpowiedzialny jest za inny etap przygotowania chleba. "Piekarz", który wytwarza produkt od początku do końca, w niektórych firmach tego typu po prostu nie istnieje. - Ciastowy miesza ciasto: wodę, drożdże i mąkę, prowadzi zakwas, a potem przy stołach pracują stołowi, przy piecach zaś piecowi… - oprowadzała nas Małgorzata Piwońska, właścicielka piekarni w podwarszawskich Łomiankach.

Mówiła także o tajnikach przygotowywania pieczywa. - Na ok. 250 m kw. powierzchni lokalu, ok. 50 m kw. zajmuje trzykomorowy piec. W najniższej komorze mamy 240 stopni, a chleb ląduje tam na 20 minut. Ostatecznie przekładamy go do najwyższej komory, gdzie temperatura jest niższa, a chleb powoli się dopieka - tłumaczyła Małgorzata Piwońska. - Sprawny piecowy potrafi taki piec obsadzić 300 chlebami.

krawcowa 1200x660.jpg
Zawód krawcowej wcale nie odchodzi do lamusa

Jak przeprowadza się kolejne etapy wytwarzania chleba i o której swój dzień zaczynają poszczególni pracownicy piekarni? Co trzeba umieć, jakie warto mieć predyspozycje i jakie kursy należy skończyć, by znaleźć pracę w takim miejscu i czy każdy może wykonywać ten zawód? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Dominika Klimek

Data emisji: 13.07.2017

Godzina emisji: 14.10

kd/pg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Cyfrowi nomadzi. Życie bez adresu, ale z celem

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2017 13:57
Zamiast siedzieć w biurach - pracują na plażach, górskich stokach, w restauracjach, albo własnych sypialniach. Nie posiadają stałego adresu, ani etatu, za to mają wielki bagaż doświadczeń.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Z deszczu pod rynnę, czyli o pułapkach w nowej pracy

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2017 19:43
Z badań przeprowadzonych przez BIG Info Monitor wynika, że 35 proc. ankietowanych ma w tegorocznych planach zmianę pracodawcy. - Wszelkie zmiany pracy, podwyżki czy awanse są dla Polaków bardzo ważne. Jeśli zatem widzimy, że warunki są dobre ku temu, by coś zrobić z naszym życiem, robimy to - mówiła w Czwórce Halina Kochalska z BIG.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ogrodnik. Siła w rękach czy fantazja w głowie?

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2017 12:20
W dzisiejszych czasach to bardzo pożądany zawód. Tym razem podpowiadamy, co zrobić, żeby zostać ogrodnikiem.
rozwiń zwiń