Współczesny savoir-vivre. To zawsze jest w dobrym tonie

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2020 21:32
Przyjąć nazwisko męża czy zostawić swoje? Jak zwracać się do ojczyma, macochy, teścia, teściowej? Mówić "na zdrowie", kiedy ktoś kichnie i "smacznego", gdy serwujemy danie? I co savoir-vivre mówi o noszeniu brody? Na te pytania odpowiadał Wojciech Wocław, ekspert od savoir-vivre'u.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay/free photos

paznokcie manicure lakier do paznokci 1200.jpg
Manicure hybrydowy we własnym domu. Jak zadbać o płytkę paznokcia?

Dłoń na powitanie. Czy to bezpieczne w trakcie pandemii?

Samo dotknięcie czyjejś dłoni, nawet osoby mogącej przenosić wirusa, jeszcze niczym nie grozi. Niebezpieczne byłoby dotknięcie ręką, na której znajdują się zarazki, oka lub ust. - Jeśli nie czujemy się komfortowo z taką formą powitania, możemy z niej tymczasowo zrezygnować. Sytuacja pandemiczna jest wystarczającym usprawiedliwieniem, a na powitanie wystarczy skinienie głowy - wyjaśniał Wojciech Wocław autor książek i kanału na YouTube o savoir-vivrze.

Najbardziej eleganckim rozpoczęciem posiłku jest zdjęcie przez gospodarza serwetki ze stołu i położenie jej na kolanach. W dobrym tonie są subtelne gesty Wojciech Wocław

Posłuchaj
23:37 _PR4_AAC 2020_07_01-14-08-35.mp3 Savoir-vivre w czasie pandemii. Czy jest nam potrzebny? O czym pamiętać? Dajesz radę/Czwórka) 

Szminka na kieliszku oraz kwiaty w bukiecie i butonierce/Wojciech S. Wocław

"Smacznego" nie jest oznaką dobrego wychowania

Zasady savoir-vivre'u jasno mówią, że nie powinno się życzyć "smacznego" przy stole. Jedno wytłumaczenie wskazuje, że powtarzając to słowo przy stole,  dajemy wyraz, iż chcemy niejako tę potrawę zaczarować. Sugerujemy w ten sposób, że może być niesmaczna. Drugie wytłumaczenie wskazuje, że życzenie "smacznego" przekazujemy osobie, która już je. W dobrym tonie jest zaczęcie posiłku dopiero wtedy, kiedy wszyscy towarzysze będą mieli potrawy podane na stole. Inne zasady obowiązują gospodarza przyjęcia, który jako autor kolacji może życzyć gościom "smacznego". 

adele shutterstock 1200.jpg
Sirtfood. Na czym polega dieta oparta na zielonych koktajlach?

Stoisz w kolejce? Pierwszy rozpocznij rozmowę

Choć nadal obowiązuje nas rygor epidemiczny związany z zachowaniem odległości, często zdarza się, że musimy ustawić się we wspólnej kolejce do banku, czy sklepu. Jak się wówczas zachować? Obecność obcych osób na niewielkiej przestrzeni nie dla wszystkich jest komfortowa. Ekspert od savoir-vivre'u zachęca, by w takiej sytuacji nie wbijać milcząco wzroku z ziemię, tylko rozpocząć rozmowę. - To dobre ćwiczenie w nawiązywaniu kontaktów, które może przydać się w pracy - radził gość Czwórki. 

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

ProwadziMarta Hoppe

Goście: Wojciech Wocław (autor książek i kanału na YouTube o savoir-vivrze)

Data emisji: 1.07.2020

Godz. emisji: 14.09

ac


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepisy na domowe lody - od bananowych po miętowe

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2020 17:20
W lodach kupowanych w sklepach, oprócz mleka i owoców najczęściej znajdziemy też cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, substancje spulchniające i inne dodatki, dlatego, jak przekonywała Jolanta Naklicka-Kleser, ten przysmak warto samodzielnie przygotowywać w domu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kosmetyki naturalne, czyli jakie?

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2020 07:12
Co to znaczy naturalne kosmetyki? Ekologiczne? Organiczne? Zdrowe dla naszej skóry czy dla środowiska? Czy faktycznie są lepsze od tych zwyczajnych?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sirtfood. Na czym polega dieta oparta na zielonych koktajlach?

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2020 18:33
Kolejna nowa, rewolucyjna dieta opanowała świat. Po tym, jak słynna piosenkarka Adele zrzuciła nadmiar kilogramów, wszyscy zastanawiali się, jak to się udało. Sekret tkwi w diecie sirtfood. Na czym polega dieta oparta na zielonych koktajlach?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Manicure hybrydowy we własnym domu. Jak zadbać o płytkę paznokcia?

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2020 06:51
W ostatnim czasie nasze dłonie były szczególnie narażone na kontakt z środkami chemicznymi, które mogły je niszczyć i wysuszać. Po ciągłym myciu i dezynfekcji płynami i żelami czas na odpoczynek skóry i nawilżenie. Jak o nie właściwie zadbać?
rozwiń zwiń