X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pyszne i zdrowe bezy - jak przygotować je w domu?

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2019 15:12
Gotowe bezy powinny być kruche i chrupiące z wierzchu, piankowe lub lekko ciągnące się w środku. W Czwórce sprawdzimy ich skład i przepis na nie.
Bezy
BezyFoto: Denys Niezhientsev/Shutterstock.com

Jak przygotować samodzielnie pyszne bezy i czy te kupowane w sklepach są zdrowe? O tym w piątkowej audycji "Najlepszy Dzień Tygodnia". W programie podamy także przepis na bezę Pavlova.

Ponadto powiemy o pięknym czarnym ptaku, czyli kormoranie. Przez praktycznie cały rok można nad brzegiem Wisły spotkać duże, ciemne ptaki o długim szyjach, które siedzą na brzegu rzeki lub na jakimś wystającym z niej konarze z rozpostartymi szeroko skrzydłami. Ptaki te to kormorany, które właśnie suszą swoje skrzydła po zakończonym polowaniu. Jako jedne z niewielu ptaków wodnych kormorany nie posiadają gruczołu kuprowego, produkującego wydzielinę, która sprawia że pióra np. kaczek czy łabędzi są wodoodporne.

Zajrzymy także na mapy pogodowe, do świata muzyki, kultury i sportu.

***

Na audycję z cyklu "Najlepszy Dzień Tygodnia" w piątek (13.09) o godzinie 7.05 zaprasza Kuba Marcinowicz

kd/ac

Zobacz więcej na temat: Czwórka śniadanie ptaki
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Mewy i ich przepis na życiowy sukces

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2019 08:07
Mewy są tak głośne, że inne ptaki budują sobie gniazda w okolicy ich siedlisk - to gwarantuje bezpieczeństwo. Ich przepis na sukces jest prosty: chwycić w dziób wszystko, co chociaż trochę przypomina jedzenie i połknąć tak szybko, jak się da.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polowania na ptaki. Jak walczyć z krwawą tradycją?

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2019 16:19
15 sierpnia to trudny czas dla miłośników ptaków. Zaczyna się wówczas okres polowań na 13 gatunków, które zostały uznane za łowne.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czyżyk - ptak ciernistych krzewów

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2019 10:20
Ze względu na ich głos, czyżyki w XVII i XVIII wieku były łapane i przetrzymywane w klatkach. Dziś, na szczęście, jest to zakazane, ale wciąż możemy podziwiać te ptaszki. 
rozwiń zwiń