- Japonia była dokładnie taka, jak sobie ją wyobrażałem. Byliśmy bardzo dobrze przygotowani do naszego pierwszego wyjazdu. Dużo czytaliśmy, oglądamy też anime; sporo zachowań, czy jakichś rzeczy, które można w Japonii zauważyć, w anime też są przedstawione - opowiada w Czwórce Wojciech Grabowski, jeden z autorów książki "Poznaj Japonię". - Tę książkę napisaliśmy po to, żeby osobom, które pierwszy raz wyjeżdżają, trochę ten kraj przybliżyć - dodaje.
Posłuchaj audycji "Popołudniówa" z Wojciechem Grabowskim
Japońskie zwyczaje
Jak zauważa gość "Popołudniówy" podczas pierwszej wizyty w Kraju Kwitnącej Wiśni należy pamiętać o niektórych zwyczajach, które mogą zaskoczyć nieprzygotowanych. - Pierwsza rzecz, o której powinniśmy myśleć, to czy nasze zachowanie będzie dla kogoś uciążliwe. Japończycy bardzo często myślą w ten sposób - zaznacza Grabowski. - Obserwujmy, co ludzie robią, jeśli to nie będą turyści, to zazwyczaj będą zachowywać się w sposób grzeczny - podkreśla.
- Z takich rzeczy, które mogą zaskoczyć, to do wielu miejsc nie wchodzi się w butach. Nie mówię tutaj o domach, ale są nawet hotele gdzie buty zostawia się przy recepcji - mówi gość Czwórki.
Według rozmówcy Kamila Jasieńskiego, Japonia to bardzo wdzięczny kierunek turystyczny, jednak nie jest aż tak przyjemny dla obcokrajowców, którzy chcieliby tam zostać na dłużej. - Japonia ma dużo ciemnych stron, ale one zazwyczaj się objawiają wtedy, kiedy tam mieszkasz i pracujesz. Jeśli chodzi o podejście do osób zza granicy to ono jest zupełnie inne jeśli jesteś turystą, a inne jeśli jesteś pracownikiem japońskiej firmy. Ja zawsze powtarzam, że Japonia jest super miejscem, żeby tam mieszkać, ale nie żeby pracować w japońskiej korporacji - tłumaczy autor "Poznaj Japonię".
Jedzenie w Japonii
- Wyjeżdżając do Japonii warto poćwiczyć sobie wcześniej jedzenie pałeczkami. To, co dostaniemy zależy też od tego, do jakiego lokalu pójdziemy. Nie jest wcale tak, że nóż i widelec zawsze będą na podorędziu - podkreśla Wojciech Grabowski. - Japońskie rameny zawsze wspominam bardzo miło, bo one też się kojarzą z różnymi miejscami, które odwiedziłem. To jest w Japonii bardzo fajne, że często konkretne danie jest połączone z jakimś wspomnieniem, miejscem czy osobami - dodaje.
Zobacz także:
Japonia to także raj dla wszystkich miłośników owoców morza. Niektóre egzotyczne dania są tam bardzo przystępne cenowo, szczególnie w porównaniu z warunkami w Polsce. Krab królewski, który w Polsce może kosztować nawet dwa tysiące złotych za kilogram, w Japonii podczas sezonu można go kupić nawet dziesięć razy taniej.
***
Tytuł audycji: Popołudniówa
Prowadzący: Kamil Jasieński
Gość: Wojciech Grabowski (współautor książki "Poznaj Japonię")
Data emisji: 21.10.2025
Godzina emisji: 15.19
kajz