Zaplanuj, kup, zjedz - nie wyrzucaj!

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2012 09:00
Narzekamy, że jedzenie jest drogie, ale nie szanujemy go. Polacy w ciągu roku wyrzucają 9 milionów ton produktów spożywczych.
Audio
  • Grzegorz Łapanowski o planowaniu zakupów i sposobach na niewyrzucanie jedzenia.

W ekonomicznej gastronomii chodzi o smaczniejsze jedzenie i staranniejsze gospodarowanie wydatkami, o skrócenie listy zakupów i lepsze wykorzystanie składników, bo można jeść tanio i dobrze.

- Brzmi to jak coś niemożliwego. "Ekonomia Gastronomia" to książka, która pokazuje, jak można w kuchni ograniczać ilość wyrzucanego jedzenia, przetwarzać to, co na co dzień często ląduje w śmieciach, jak planować swoje posiłki tak, żeby kupować odpowiednią ilość produktów - wyjaśnia w Czwórce Grzegorz Łapanowski, mistrz sztuki kulinarnej, dziennikarz, propagator zdrowego odżywiania. - To jest zestaw rad i przepisów, których udzielają brytyjscy mistrzowie. Książkę dopełniają świetne zdjęcia. Publikację i  związaną z nią akcję pod tym samym tytułem wspierają Banki Żywności - dodaje.

Statystki są zatrważające: Polacy w ciągu roku wyrzucają 9 milionów ton jedzenia. Wciąż też narzekamy na ceny produktów spożywczych.

- Cena zależy od miejsca, w którym robimy zakupy. Ceny w sklepach ze zdrową żywnością, ekologiczną, tradycyjną są horendalne. Kiełbasa za 45 zł to jest drogo. Ja mam np. zaprzyjaźnioną panią Anię i panią Ulę i od nich te kiełbasę kupuję za 25 zł - podsuwa rozwiązania Łapanowski. - Planowanie zakupów to jedna z najważniejszych rzeczy - kalkulowanie ile tego jedzenia jest nam potrzebne.

Czasem lepiej jest kupić mniejszą ilość dobrego jedzenia, nawet droższego, niż dużo tanich produktów. Warto też zadbać, aby produkty przechowywać w odpowiednich dla nich warunkach - chleb w lnianej ściereczce, parmezan owinięty w wilgotny kawałek materiału. Grzegorz Łapanowski radzi, żeby świeżo kupione mięso najlepiej od razu zjeść lub zamarynować. Jakie przyprawy są najlepsze do marynowania, jakie sposoby przechowywania są najlepsze dowiesz się słuchając audycji Justyny Dżbik "Poranek OnLine".

(pj)

/



Czytaj także

Wakacje w Polsce? O tym powinieneś wiedzieć

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2012 11:53
Do urlopu też trzeba się przygotować. Kleszcze, grypa, zapalenie wątroby... O czym należy pamiętać, by wakacje rzeczywiście były czasem relaksu, a nie pasmem nieszczęść?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Marika: ten festiwal pomoże mi rzucić papierosy

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2012 09:00
Królowa polskiego dancehallu opowiedziała w Czwórce o festiwalu "Live and Act” i o tym jak w swoim życiu łączy ekologię z ideą życia blisko natury.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Związki partnerskie - elektryzujący temat

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2012 12:00
Ustawa o związkach partnerskich wzbudza wiele kontrowersji. Poznaj argumenty jej zwolenników i przeciwników.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Oni mogą przejąć schedę po Rolling Stonesach!

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2012 10:00
Dziennikarz muzyczny Czwórki i największy fan Red Hot Chili Peppers w Polsce, Bartek Koziczyński, opowiedział w Czwórce o swojej nowej książce poświęconej zakręconym losom zespołu z Los Angeles.
rozwiń zwiń