Wszystkie smaki europejskiej muzyki

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2013 12:50
Do sklepów muzycznych trafiły pierwsze cztery części serii kompilacji o wspólnym tytule "Appetit". Te ciekawe wydawnictwa to połączenie wysmakowanej i ciekawie wybranej muzyki oraz przepisów kulinarnych.
Audio
  • Składanki "Appetit" łączą ciekawą muzykę i przepisy kulinarne (Czwórka/Poranek OnLine)
Składanki Appetit
Składanki "Appetit"Foto: mat. pras.

Autorką serii jest Joanna Chacińska, znana jak dotąd przede wszystkim z zespołu Bisquit. W selekcji nagrań, które możemy znaleźć na płytach, pomagał jej Bartek Chaciński. Pierwsze cztery części "Appetitu" to utwory oraz przepisy na pyszne potrawy z Polski, Włoch, Hiszpanii i Francji. Wśród piosenek dominują te, których twórcy operują w szerokim kręgu muzyki niezależnej, ale... są wyjątki.
- Z Polski pojawia się m.in. Sonia Miki, Myslovitz, Julia Marcell, obecnie już trochę bardziej znana. Starałam to wyważyć, żeby nie było tak, że idziemy w alternatywę. Głównym kryterium był po prostu mój gust muzyczny - tłumaczyła w "Poranku OnLine" Joanna Chacińska. - To jest bardzo subiektywna selekcja. Chodziło tylko o to, żeby ta wrażliwość była wspólna.
Wydawnictwa można nazwać swoistą muzyczną przygodą kulinarną. Za ich wydaniem stoi nowopowstała oficyna Muzyka Powiśle. Stoi za nim sama Chacińska. - Wytwórnia powstała przede wszystkim dla Bisquit, żebyśmy wydali trzecią płytę. Jakiś czas temu rozstaliśmy się z Kayaxem, tak naprawdę w ogóle nasze losy wisiały gdzieś tam na włosku. Teraz kończymy już powoli miksy i płyta powinna się ukazać na początku lutego.
Znane są też kolejne części "Appetitu". Za kilka miesięcy poznamy to, co najciekawsze w kuchni i na muzycznej scenie Szwecji i Portugalii. Te odsłony trafią do sklepów najprawdopodobniej 27 stycznia przyszłego roku.
(ac)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepisy kulinarne dla fanów Mikołajka i nie tylko

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2011 12:00
Gratka dla miłośników gotowania: dla tych, którzy sami lubią pichcić i dla koneserów kuchni francuskiej. A także dla tych, którzy lubią przygody Mikołajka. Już niebawem na księgarskich półkach ukaże się nowa książka z tej serii pt. "Przepisy Mikołajka".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedzenie, które zaskoczyło naukowców. Jest dobre na wszystko

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2013 19:55
Kuchnia śródziemnomorska to jest to. Hiszpańscy naukowcy stwierdzili, że redukuje ona choroby serca o 30 procent. Wyniki badań publikuje prestiżowy amerykański Magazyn Medyczny Nowej Anglii.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kurt Scheller: risotto to kulinarne dzieło sztuki

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2013 09:00
Na fali popularności kulinarnych talent-show coraz więcej Polaków deklaruje, że zna się na gotowaniu. Czy rzeczywiście wzrosła nasza kulinarna świadomość i czy mamy zadatki na dobrych kucharzy jest - opowiada Kurt Scheller, jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce.
rozwiń zwiń