Przepisy kulinarne dla fanów Mikołajka i nie tylko

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2011 12:00
Gratka dla miłośników gotowania: dla tych, którzy sami lubią pichcić i dla koneserów kuchni francuskiej. A także dla tych, którzy lubią przygody Mikołajka. Już niebawem na księgarskich półkach ukaże się nowa książka z tej serii pt. "Przepisy Mikołajka".
Audio

- Mikołajek przecież bardzo lubi jeść i w książce sporo kręci się wokół jedzenia – opowiada Agnieszka Kręglicka, "ambasador Mikołajka" w naszym kraju. – To bohater, którego dzieci uwielbiają a to dobry pretekst, by zachęcić je do gotowania.

Zdaniem Kręglickiej pozostawienie dzieci samych w kuchni wcale nie musi oznaczać zagrożenia pożarowego. – Żeby gotowanie przez dzieci było bezpieczne, najlepiej zacząć przyzwyczajać je do tego jak najwcześniej – tłumaczy Kreglicka. – Zabawa przykrywkami i tłuczkami też jest super, a my tym czasem już przyzwyczajamy malucha do obecności w kuchni.

Według gościa Czwórki, dzieci mają talent kulinarny i chcą go rozwijać nawet jeśli nam się wydaje, ze jeszcze nie potrafią. – takich wypadków kuchennych jest znacznie mniej niż sobie wyobrażamy – zapewnia Kręglicka. – A jeśli możemy towarzyszyć dzieciom to jest jeszcze fajniej.

Pomysł na to, by przygody Mikołajka przerzucić na grunt kulinarny zrodził się we Francji. Autorki opracowały przepisy pod kątem dzieci. – Bardzo dużo przepisów jest podstawowych, ale sporo jest także ambitnych – twierdzi Kręglicka. – To cieszy, bo zazwyczaj autorzy książek kulinarnych dla dzieci trzymają się ustandaryzowanych kanonów, a to trochę nudne.

Więcej na ten temat dowiesz się, słuchając całej rozmowy w audycji "Pod lupą", lub oglądając ją na wideo.

(kd)

Czytaj także

Nowy kulinarny zwyczaj. Żywe zwierzęta na stołach

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2011 07:34
Ranking najdziwniejszych dań zamieścił portal Environmental Graffiti. Znalazł się tam m.in. włoski specjał, ser owczy pełen białych pełzających robaczków.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Extra Virgin – najcenniejsza oliwa z oliwek

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2011 11:00
– To prawdziwy "sok" z oliwek. Zawiera on w sobie wszystkie wartości odżywcze, które ma w sobie ten owoc – przekonuje Fernando Ortega, rodowity Hiszpan, wielki zwolennik oliwy z oliwek Extra Virgin.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gadająca kuchnia, która uczy francuskiego

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2011 15:39
Innowacyjna kuchnia, która w języku francuskim krok po kroku daje instrukcje, jak przygotować chociażby żabie udka, ma szansę zrewolucjonizować nauczanie języków obcych w Wielkiej Brytanii.
rozwiń zwiń