Jak nauczyć dzieci jedzenia warzyw i owoców?

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2011 13:37
Konieczność jedzenia tego za czym nie przepadaliśmy to często trauma z naszego dzieciństwa. W Czwórce mówimy o sposobach jak sobie radzić z niejadkami.
Audio

Gościem Kasi Dubińskiej i Patryka Kuniszewicza jest Marlena Kubiś, psychodietetyk z Centrum Psychodietetyki Lekko. Jej zdaniem najważniejsze jest zachęcanie do jedzenia, a nie zmuszanie do niego. Sami nie powinniśmy się też zrażać niepowodzeniami. – Jak zaproponujemy np. paprykę i za pierwszym razem się nie uda, spróbujmy jeszcze 10 razy – kiedyś się uda – mówi specjalistka. Według niektórych badań dzieci dopiero po kilkunastu "ekspozycjach" decydują się na spróbowanie jakiegoś produktu.

Kolejnym sposobem jest wygląd jedzenia. Dzieci zainteresują się daniem które jest po prostu ładne. – Starajmy się przygotowywać posiłki, które są atrakcyjne wizualnie. Zróbmy z kanapek łódeczki, a z melona kuleczki – zachęca Kubiś. Nie musi to być oczywiście coś słodkiego. Dobrze podane warzywa, nawet te, darzone mniejszą sympatią, również spodobają się dzieciom. Jak dodaje psychodietetyk, eksperymentować możemy ze wszystkim. Wystarczy posłuchać całej audycji, by dowiedzieć się więcej.

- Jeżeli rodzicom zależy, by dzieci jadły różne warzywa i owoce, sami także powinni się do nich przekonać – wyjaśnia gość. Dzieci bacznie obserwują i naśladują zachowania rodziców. Sposobem na przemycenie cennych składników odżywczych jest miksowanie składników i przygotowywanie z nich różnych potraw. – Ważne jest jednak, by dzieci wiedziały z czego dana potrawa jest zrobiona. Mogą uczestniczyć w przygotowywaniu posiłku – będą wiedziały, że to np. marchewka, a nie nieznana pomarańczowa papka.

pg

Czytaj także

Niezdrowo, kalorycznie i tłusto, ale… megapysznie!

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2011 17:08
Omlety, smażony bekon, frytki, a na deser czekolada... To artykuł o najbardziej niezdrowych, ale i najsmaczniejszych potrawach, jakie można sobie wyobrazić. Uwaga! Jeśli akurat jesteś głodny, a lubisz dobrze zjeść – lepiej nie klikaj w ten tekst!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zupa z wieloryba, czyli kicz kuchni polskiej

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2011 11:13
Prawdziwe góralskie oscypki ze Szczecina, świeży filet z rekina nad polskim morzem? Oto perełki kuchni polskiej, serwowane naiwnym turystom głównie podczas wakacyjnych wyjazdów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Radość jedzenia jest przeżyciem duchowym

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2011 17:00
Dla miłośników pikników i kempingu liczą się dwie rzeczy - po pierwsze czas spędzony poza domem, a po drugie ... jedzenie jest doskonałe!
rozwiń zwiń