X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Międzynarodowy Dzień Pizzy. To danie na śniadanie, obiad i imprezę

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2019 12:30
Smakosze twierdzą, że z pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się doskonały skład i wyśmienite kawałki. - To danie uniwersalne i uzależniające. Jak się zacznie, trudno skończyć - śmieje się Francesco Pisani.
Audio
  • Jak zrobić pinsę na śniadanie i pizzę "po studencku" (Sobotologia/czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com

Placki z ziołami i serem pojawiły się już w czasach starożytnych, ale pizza popularność zdobyła dopiero w XIX wieku, za sprawą króla Ferdynanda II Burbona, który rozsmakował się w tym daniu przy okazji wizyty w Neapolu. Dziś pizza znana jest na całym świecie - w wielu smakach i odmianach. - Pinsa - w odróżnieniu od pizzy - jest robiona z trzech rodzajów mąki: sojowej, ryżowej i pszennej. Ciasto na pinsę musi odczekać mniej więcej 3 dni zanim trafi do pieca - tłumaczy projektant smaku Francesco Pisani i zdradza, jaki jest sekret udanego ciasta.

Francesco Pisani  i Patryk Kuniszewicz Francesco Pisani i Patryk Kuniszewicz

Jeśli chodzi o nasz gust, to z badań wynika, że Polacy najbardziej lubią pizzę pepperoni, capricciosę i hawajską, koniecznie z dodatkową szynką, cebulą czy pieczarkami. A to wszystko polane sosem czosnkowym.

W audycji także Oliwia Olczyk i Piotr Konopski podpowiadają, jak zrobić pizzę "po studencku", czyli bez piekarnika.


Tradycyjna pinsa Tradycyjna pinsa

***

Tytuł audycji: Sobotologia

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 9.02.2019

Godzina emisji: 8.15

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Taste Atlas - przewodnik po lokalnych przysmakach

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2018 11:50
Co oprócz shushi i ramenu jedzą Japończycy? Jakie jest najpopularniejsze danie w Kenii i gdzie w Polsce można zjeść najlepsze zapiekanki? Chorwacki dziennikarz Matija Babic zebrał wiedzę na temat lokalnych przysmaków z całego świata i podzielił się nią z internautami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Street food - jedzenie z ulicy, które stało się "fancy"

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2018 14:30
Od klasycznego hamburgera, przez chaczapuri, kebab, falafel, aż po zupę pho i ramen - przepisy na street food z całego świata są już zebrane w jednym miejscu.
rozwiń zwiń