"Long Way". O wyprawie ponad to, co w głowie

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2017 13:50
- W podróżach nie chodzi tylko o to, by geograficznie przemieszczać się po świecie. Mnie interesują także podróże w głąb siebie - opowiada Weronika Mliczewska, podróżniczka i reżyserka.
Audio
  • Weronika Mliczewska o filmie "Long Way" i dalekich podróżach w głąb siebie (Pasjonauci/Czwórka)
Weronika Mliczewska i Beata Kwiatkowska
Weronika Mliczewska i Beata KwiatkowskaFoto: Czwórka

Weronika Mliczewska Według mnie pasja łączy niezwykle kolorowe życie i pewnym rodzajem poświęcenia, czasami bólu, bywa że krzyku z samotności

O jednej z takich podróży gość Czwórki opowiedziała w filmie "Long Way". - Jakiś czas temu w Izraelu nad rzeką Jordan spotkałam kobietę. Zrobiłam jej zdjęcie, ponieważ zafascynowała mnie jako osoba. Nie znałam jej imienia, wiedziałam tylko, że pochodzi z Indii. Po latach postanowiłam ją odszukać - opowiada reżyserka.


W ten sposób Weronika Mliczewska wyruszyła z kamerą do Indii. - Ta podróż nauczyła mnie m.in. tego, że czasami pytanie "dlaczego?" jest kompletnie bezzasadne. Moja droga była przekraczaniem granic racjonalności - wspomina podróżniczka i opowiada o scenach, które nie znalazły się w jej filmie.

Weronika Mliczewska zdradza też, czego nauczyła się od Majów i jak wyglądała jej Wigilia w Gwatemali.

Weronika Mliczewska Ufam "przydarzaniu się". Daje takim sytuacjom dużo uwagi. Jeśli coś zwróci moją uwagę, zatrzymuję się. Czasem robię zdjęcie. Trzymam w sobie

***

Tytuł audycji: Pasjonauci

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Weronika Mliczewska (reżyserka i podrózniczka)

Data audycji: 23.12.2017

Godzina audycji: 11.15

kul

Czytaj także

Grzyby i "Pan Tadeusz", czyli jak podróżować po Polsce?

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2017 10:30
Polska błyszczy lasami, równinami i jeziorami. Dlatego nawet zwykłe wyjście na grzyby może stać się początkiem niezapomnianej podróży po naszym kraju. O tym, co jest u nas najlepsze - opowiada podróżniczka i blogerka, Kaja Kraska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Meksyk. "Do ostrości trzeba się przyzwyczaić"

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2017 17:20
- Moim ulubionym specjałem kuchni meksykańskiej jest sos mole, czyli różnego rodzaju paryczki chili zmieszane z kakao i z czekoladą - opowiada podróżnik Szymon Góralczyk.
rozwiń zwiń