X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Sławek Michorzewski: moje książki to literatura wagonowa. Chcę bawić ludzi

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2018 14:13
Sławek Michorzewski to pisarz komedii kryminalnych dla dorosłych. Udało mu się wypracować styl oscylujący pomiędzy groteską, abstrakcją i absurdem. Na tyle oryginalny, że zainteresowała się nim Państwowa Akademia Nauk. 
Audio
  • Sławek Michorzewski: nie planuję tego, co napiszę. Inspiruje mnie życie (Pasjonauci/Czwórka)
Sławek Michorzewski, Beata Kwiatkowska
Sławek Michorzewski, Beata KwiatkowskaFoto: Magdalena Żelazowska/Czwórka

dziewczyna boks trening 1200.jpg
Karolina Koszewska: boks pozwala się uwolnić od negatywnych emocji

- Instytut Badań Literackich kupił tom moich "Opowiadań bez puenty". Podobno charakteryzuje go oryginalny język, niepodobny do żadnego, jaki występował do tej pory w polskiej literaturze - opowiadał Sławek Michorzewski. 

- Zaczęło się bardzo prozaicznie. Był rok 2009, miałem dużo wolnego w pracy. Poszedłem do księgarni i poprosiłem o książkę, która sprawi, że będę śmiał się od pierwszej do ostatniej strony. W odpowiedzi usłyszałem od ekspedientki, że takie książki nie istnieją. Pomyślałem wtedy, że to się jeszcze okaże. Niestety jest odrobinę za krótka, bo bardzo śpieszyłem się, żeby ją skończyć, ale tak powstała moja pierwsza komedia kryminalna - mówił pisarz. 

Maluje obrazy, jest też autorem projektu największego labiryntu w Azji Południowo-Wschodniej. Mieszkał w Tajlandii, Afryce Środkowo-Wschodniej, zwiedził Rosję. O swoich pasjach, o tym, dlaczego postanowił pisać komedie kryminalne, dlaczego chce pisać, by bawić ludzi i co zainspirowało go, by najnowszą powieść napisać "na poważnie" opowiadał w studiu Czwórki. Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

***

Tytuł audycji: Pasjonauci

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Sławek Michorzewski (pisarz, podróżnik, autor komedii kryminalnych)

Data audycji: 6.10.2018

Godzina audycji: 11.19

ac/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Camilla Läckberg. O morderstwach ze smakiem

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2016 17:00
Uwielbia jeść i pisać o morderstwach. A nawet pisać o jedzeniu z morderstwem w tle. - Autorka kryminałów i znany mistrz kuchni popełnili razem "Smaki z Fjällbacki", czyli książkę z przepisami najlepszych dań z tamtej części Szwecji - opowiada Inga Sawicka, tłumaczka książek Camilli Läckberg.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarne kryminały - zbrodnia z jedzeniem w tle

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2017 15:15
- W tej literaturze najbardziej odpowiada mi merytoryka kulinarna. Można na przykład dowiedzieć się, jak funkcjonuje restauracja, lub co to jest "mise en place" - mówi w Czwórce o prozie Toma Hillenbrand'a autor komiksów Mateusz Szlachtycz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marta Guzowska: przy pisaniu strasznie się męczę

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2018 13:37
- Gdy piszę książkę to siadam, myślę, nie wychodzi mi, wstaję, idę po zakupy, pod prysznic, po dziecko, oczywiście w końcu wymyślam, ale nie jest to łatwe - mówi Marta Guzowska, archeolożka, autorka kryminałów. - Ale nadchodzi taki moment, kiedy mówię sobie: Guzowska nieźle to wymyśliłaś - dodaje. 
rozwiń zwiń