X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Bakłażany na stół" - kulinarne nowinki PRL-u

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2016 09:55
Brokuły, cykoria, endywia, sałata rzymska czy jarmuż - 37 lat temu w Polsce warzywa te nie często gościły na domowych stołach, jednak już wtedy na antenie Czwórki przekonywaliśmy o ich walorach.
Audio
  • O tym jak w PRL-u poznawano nowe warzywa (BąŻur/Czwórka)
Dziś bakłażany są codziennością, jednak w PRL-u był to kulinarny rarytas
Dziś bakłażany są codziennością, jednak w PRL-u był to kulinarny rarytasFoto: Paulina J

- Coraz częściej w naszych sklepach pojawiają się warzywa mało znane. I choć kuszą nasze mamy swymi oryginalnymi kształtami i żywymi kolorami ciągle jednak zbyt rzadko trafiają na nasze stoły - mówiła w 1979 roku Joanna Wacowska, autorka audycji "Bakłażany na stół", którą przypominamy w ramach urodzinowego cyklu "Cztery Dychy". Swoich opinii na temat uprawiania warzyw oraz ich odpowiedniego przyrządzania udzielali znani w Polsce Ludowej eksperci, m.in. dr Maciej Halbański oraz żywieniowe guru PRL-u, czyli dziennikarz "Przekroju" Jan Kalkowski.

Z audycji dowiedzieliśmy się nie tylko skąd u Węgrów tak wielka miłość do papryki, ale także jak przyrządzić winegret do sałaty rzymskiej. A czy wiecie dlaczego warto jeść rzeżuchę oraz jak z bakłażanów przyrządzić danie o enigmatycznej nazwie "omdlały imam"? W bążurowych "Czterech Dychach" znajdziecie odpowiedzi na te i inne kulinarne pytania.

***

Tytuł audycji: "BąŻur"

Prowadzi:  Piotr Galus

Materiał: Martyna Ogonek

Data emisji: 28.09.2016

Godzina emisji: 7.14

jsz/pj

          

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Chcesz mieć dobry humor? Jedz zielone...

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2016 11:00
Zielone warzywa liściaste pomagają walczyć ze złym nastrojem. Naukowe odkrycie sprzed lat zastosujemy w dzisiejszej diecie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Obywatele PRL o etosie pracy ludzkiej

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2016 12:35
Tym razem machina czasu urodzinowego cyklu "Cztery Dychy" przenosi nas aż do roku 1984, do audycji Barbary Mikos "Wieczór Muzyki i Myśli", której hasłem wywoławczym jest wartość pracy ludzkiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Układ. Co działo się na dancingach w latach 80.?

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2016 12:00
Odpowiedzi na to pytanie reporterka Polskiego Radia, Irena Piłatowska, szukała w klubach nocnych... i na komisariacie.
rozwiń zwiń