Krioterapia dla kostek - modnie, ale czy zdrowo?

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2016 14:23
Temperatury sprzyjają raczej temu, by ciepło się ubierać. – Długotrwałe wystawianie ciała na niską temperaturę nie służy zdrowiu. Konsekwencje zależne są jednak nie tylko od samej temperatury, ale także czasu ekspozycji na nią – mówił ortopeda i traumatolog Paweł Opaliński z Centrum Medycyny Sportowej.
Audio
  • Dlaczego warto zimą chronić ciało przed wpływem niskich temperatur? (Stacja Nauka/Czwórka)
Zimą warto zapomnieć o modowych trendach i chronić ciało przed wpływem niskich temperatur
Zimą warto zapomnieć o modowych trendach i chronić ciało przed wpływem niskich temperaturFoto: Pixabay.com/Public Domain

Paweł Opaliński Przy bardzo niskich temperaturach odsłonięcie skóry prowadzić może do odmrożeń. Na szczęście zimy mamy mało mroźne, więc przykrych następstw możemy uniknąć

Jak przyznał Opaliński odmrożenia miejscowe to nie jedyne konsekwencje, na które narażamy się odsłaniając kostki. - Przewlekłe chłodzenie całego ciała powoduje po prostu przeziębienia. Miejscowo zaś - skłonność do zapaleń - mówił ekspert.

Podążanie za modą i chłodzenie kostek może być katastrofalne w skutkach także dla sportowców. - Ludzie chcą być aktywni, a tymczasem stawy, bądź ścięgna, które nieustająco poddawane są niskim temperaturom łatwiej ulegać będą przeciążeniom i kontuzjom - tłumaczył ekspert.

Mówił także, jakie konsekwencje ma kurczenie się pod wpływem silnego wiatru i niskich temperatur naczyń krwionośnych. Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego autorstwa Macieja Oswalda.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Mateusz Kulik

Data emisji: 22.12.2016

Godzina emisji: 12.40

kd/pj

Czytaj także

Dieta wegańska - czy nadaje się dla dziecka?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2016 13:53
Mimo że w niektórych krajach za dietę wegańską zastosowaną u dziecka można trafić do więzienia, to dietetycy przekonują, że zbilansowana jest dobra dla każdego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co się dzieje z organizmem, gdy cofamy zegary?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2016 14:06
Cała wstecz - przeszliśmy na czas zimowy, czyli minionej nocy z soboty na niedzielę przestawiliśmy wskazówki zegara z trzeciej na drugą. W "Stacji Nauka" sprawdzamy, jak wpływa to na naszą codzienność.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mąka i różne jej typy - jak wybrać najlepszy?

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2016 14:15
- Mąka to nic innego jak zmielone ziarno - wyjaśnia Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. - Dziś na mąkę przerabiane są również orzechy czy rośliny strączkowe - dodaje
rozwiń zwiń