Aloes jest dobry na wszystko

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 15:37
Jego właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i łagodzące są znane od lat. Ma również zastosowanie kosmetyczne i spożywcze - opowiadamy o właściwościach tej rośliny. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Pixel-Shot

Pod naszą szerokością geograficzną można go spotkać w wielu domach w doniczce. W Afryce i na terenach półwyspu arabskiego w postaci drzew – aloes - roślina do wszystkiego.

Jak opowiada Ada Janiszewska, aloes zwyczajny to jeden z najbardziej znanych gatunków, w szczególności ze swoich pielęgnacyjnych właściwości. To roślina wieloletnia i co ciekawe ciesząca się olbrzymią popularnością w Polsce. Pierwsze udokumentowane wykorzystanie tej rośliny do celów leczniczych miało miejsce już w starożytnym Egipcie. Do Polski zaś trafiła w XIII wieku.

 

Posłuchaj
03:58 _PR4_AAC_aloes 2020_10_01.mp3 W audycji opowiadamy o właściwościach aloesu (Stacja Nauka/Czwórka)

Warto wiedzieć, że nie wszystkie gatunki aloesu mają te same właściwości zdrowotne – mówi dr Joanna Gałązka, autorka bloga "Ogrodniczka" -  na pewno posiadają je te uprawiane w domowych warunkach, czyli aloes zwyczajny.

kapusta 1200.jpg
Kapusta - nie taka pusta. Sprawdzamy, co ma w środku

Jak tłumaczy gość audycji, aloes jest przebogaty w substancje odżywcze i składniki aktywne, kiedyś był uważany za panaceum na wszystko, bo ma właściwości wzmacniające, odżywcze i podnoszące odporność. - Z drugiej strony też ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przyśpiesza gojenie, doskonale łagodzi oparzenia. Aloes ma również właściwości nawilżające, można go zastosować do płukania gardła czy przemywania oczu. Wspomaga także proces leczenia skóry – wymienia specjalistka.

 

Czytaj także:

Nie są to jedyne zalety tej rośliny, bo aloes oprócz tego, że działa na dolegliwości zewnętrzne, to również jego spożywanie ma właściwości zdrowotne.

- Wzmacnia organizm i  odporność. Jest również cennym produktem leczniczym, jeżeli chodzi o łagodzenie stanów zapalnych, łagodzenia objawów choroby wrzodowej, ma również właściwości poprawiające apetyt i regulujące trawienie – mówi gość Czwórki. - Zaś substancja pozyskiwana z aloesu - alona jest składnikiem m.in. leków na zaparcia.

Jak widać aloes działa wszechstronnie - można stosować wewnętrzne i zewnętrznie oraz przy wielu przypadłościach. Zaczęła się jesień, więc warto sięgnąć po aloes do picia. W tym przypadku możemy liczyć na złagodzenie nieżytu nosa spowodowanego przeziębieniem, a nawet alergią – dodaje Ada Janiszewska.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotowała: Adrianna Janiszewska

Gość:  dr Joanna Gałązka (autorka bloga „Ogrodniczka”)

Data emisji: 01.10.2020

Godzina emisji: 12.44

aw/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czy można uzależnić się od wody? "To niebezpieczny nałóg"

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2020 15:57
Przybieranie na wadze, brak podstawowych składników mineralnych w organizmie - to niektóre z negatywnych skutków picia zbyt dużej ilości wody każdego dnia. Nałóg dotyka głównie sportowców. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy robaczywe owoce nadają się do jedzenia?

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2020 17:36
Trwa sezon na owoce, po które chętnie sięgają ludzie oraz... robaki. - Na takie jabłka czy śliwki mówimy robaczywe, ale entomolog powinien użyć określenia zaczerwione, czyli zawierające larwy czy nicienie - wyjaśnia dr hab. Marek Kozłowski. 
rozwiń zwiń