Smaczna "kranówka" to nie oksymoron

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2020 15:20
Woda z kranu powinna charakteryzować się neutralnym smakiem. Często jednak bywa inaczej i to na skutek różnych okoliczności. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: l i g h t p o e t/Shutterstock

Posłuchaj
04:54 [CZWORKA] Stacja Nauka 20 listopad 2020 woda.mp3 Woda z kranu - co wpływa na jej smak? (Stacja Nauka/Czwórka) 

Przeczytaj
shutterstock przyjaciele jedzenie 1200.jpg
Kim jest supertaster i dlaczego nie lubi warzyw?

Problemy ze smakiem mogą być wynikiem wtórnego zanieczyszczenia wody. - Woda w laboratoriach MPWiK jest badana wielokrotnie w ciągu dnia i musi spełniać wszelkie obowiązujące normy - mówi zabela Łukaszuk-Dziuba kierowniczka Zakładów Laboratoriów MPWiK w Warszawie. - Jednak podczas przepływu przez rurociągi, a zwłaszcza instalacje w budynkach docelowych, może zmienić smak, na co przede wszystkim mają na to wpływ związki chemiczne - wyjaśnia.

Sprawdź także:


Posłuchaj
przyprawy 1200.jpg
Przyprawy - patrz na datę ważności. Chroń się przed alergią i pleśnią

Ważną rolę odgrywa także temperatura. - Optymalną temperaturę wody do spożycia określa się zazwyczaj na 5 do 10 st. C. - tłumaczy ekspert. - Jednak w niektórych instalacjach rury z ciepłą i zminą wodą leżą tak blisko siebie, że zimna woda w kranie i tak będzie ciepła. 

Jednym z najlepszych sposobów na poprawę smaku wody jest węgiel aktywny. To właśnie on jest uznawany za jeden z najlepszych adsorbentów zanieczyszczeń, a stosuje się go gównie z myślą o poprawie właściwości organoleptycznych wody.

Nie zostawiaj na noc szklanki wody obok łóżka / Jasna Strona

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotowała: Oliwia Krettek

Data emisji: 20.11.2020

Godzina emisji: 12.30

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Cukier. Brązowy uzależnia jak biały

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2020 16:30
Pojęcie "cukier" jest bardzo szerokie. Przede wszystkim kojarzy się z białą, krystaliczną substancją, ale może też występować jako jeden z węglowodanów. Jak je rozróżnić?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Aloes jest dobry na wszystko

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 15:37
Jego właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i łagodzące są znane od lat. Ma również zastosowanie kosmetyczne i spożywcze - opowiadamy o właściwościach tej rośliny. 
rozwiń zwiń