Muszka owocówka - psujący się owoc wyczuje z odległości kilometra

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2022 15:44
Sezon owocowy to zwykle najlepszy czas dla muszek owocówek, zwanych też drozofilkami od ich łacińskiej nazwy Drosophila melanogaster. Owady te uwielbiają cukier zawarty w owocach, tam chętnie żerują i się rozmnażają. 
Muszki owocówki. Samica tego gatunku w ciągu doby składa około 100 jaj.
Muszki owocówki. Samica tego gatunku w ciągu doby składa około 100 jaj. Foto: Shutterstock/Anne Webber

Justyna, słuchaczka Czwórki, zgłosiła się do "Stacji Nauka" z prośbą, byśmy odpowiedzieli na pytanie: dlaczego muszki owocówki w naszych domach wybierają do życia akurat przejrzałe owoce, a nie warzywa lub nabiał?

Maciej Wójcik skierował je do Marty Alicji Trzeciak z Centrum Nauki Experyment w Gdyni. - Muszki owocówki mają swój preferowany rodzaj pokarmu, tak jak każde zwierzę. Jedne jedzą mięso, inne rośliny, a jeszcze inne są wszystkożerne - mówi ekspertka. - Muszki owocówki będą zawsze preferowały taki rodzaj pokarmu, w którym będzie jak najwięcej cukru. Co ciekawe one celują nie tylko w cukier, ale też w te mikroorganizmy czy mikrobiotę, która sprawia, że banany czy jabłka będą się psuły, gniły - dodaje. 

My uwielbiamy jędrne jabłka, świeże truskawki, nieprzejrzałe banany, muszki zaś wolą, by ich pokarm zawierał grzyby, drożdżaki, różnego rodzaju mikroorganizmy powodujące gnicie pokarmu. - To jest im potrzebne. Gdy taka owocowa muszka złoży jaja, a robi to bardzo szybko, w ciągu jednej doby jedna samica składa około 100 jaj, to larwy będą się żywiły tą mikrobiotą i cukrem - wyjaśnia Marta Alicja Trzeciak. - Muszek nie znajdziemy w warzywach, one zawierają dużo mniej cukru - dodaje. 

Jak się okazuje, przejrzały banan czy jabłko, gdy zaczyna się psuć, działa na owocówki jak wabik. - Taka owocówka z odległości 1 km jest w stanie wyczuć nawet jedną kropelkę kwasu octowego - wyjaśnia rozmówczyni Macieja Wójcika. - Muszki oczywiście nie mają nosów, a wyczuwają ten kwas przy pomocy specjalnych antenek, które mają na czubku głowy - wyjaśnia. 


Posłuchaj
04:55 czwórka stacja nauka 21.06.2022.mp3 Czemu muszki owocówki lubią przejrzałe owoce, a nie warzywa czy nabiał? (Stacja Nauka/Czwórka)

 

Brokuł czy marchewka podlegają innym procesom psucia, nie wydzielają takich samych substancji jak owoce, nie są więc dla owocówek interesujące. 

Większość z nas nie lubi muszek owocówek. W internecie chętnie wyszukujemy przeróżne sposoby na pozbycie się ich. Przyrządzamy mikstury z cukru, syropu i octu. 

- Ja jednak lubię muszki owocówki. Nawet bardzo - przyznaje przedstawicielka gdyńskiego Centrum Nauki. - Zawdzięczamy im mnóstwo doniesień naukowych, odkryć, leków. One są fantastycznymi modelami naszej genetyki. Ponad 70 procent naszych chorób związanych z genetyką, np. choroba Parkinsona, znajduje swoje odpowiedniki genetyczne w genotypie muszek. Dzięki tym owadom możemy to badać - podkreśla. 

Muszki w laboratorium to jednak co innego niż muszki w kuchni. Na te domowe, zdaniem ekspertki, jest tylko jeden sposób: regularne sprzątanie. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Oliwia Krettek

Materiał: Maciej Wójcik

Data emisji: 21.06.2021

Godzina emisji: 12.23

pj

Czytaj także

Skąd bierze się para przy chuchaniu na mrozie?

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2022 14:11
Podczas mroźnych dni obserwujemy zjawisko wydobywania się z naszych ust pary. Jak to się dzieje i czy latem też możemy to obserwować?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Komary modyfikowane genetycznie - ratunek czy zagrożenie?

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2022 14:37
W Polsce komary kojarzą się z nieprzyjemnym bzyczeniem i swędzącymi bąblami. Są jednak takie części świata, w których komary przenoszą groźne dla życia choroby, jak żółta gorączka czy denga. W walce z tymi gatunkami miałyby pomóc komary modyfikowane genetycznie, ale czy nie okażą się większym zagrożeniem?
rozwiń zwiń