Flynn McGarry. 20-latek otwiera restaurację w Nowym Jorku

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2018 14:18
Nazywany jest Justinem Bieberem jedzenia, cudownym dzieckiem amerykańskiej gastronomii. "Chef Flynn" to najmłodszy kucharz świata i bohater filmu pod tym samym tytułem. 
Audio
  • "Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata”. Narodziny gwiazdy kulinarów (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Free Photos/Pixabay

W wieku 15 lat stworzył coś na zasadzie pop-up'u, czyli rezydencji kulinarnej w innych restauracjach Lucyna Zarembowicz

- Bardzo lubię robić filmy o rodzinach - mówił twórca dokumentu o Flynnie McGarrym Cameron Yates. - Bardzo lubię pokazywać sylwetki kobiet. Kiedy poznałem historię Flynna od razu wiedziałem, że stoi za nim silna postać kobieca - mówił w rozmowie z dziennikarką Czwórki Beatą Kwiatkowską. - Mama Flynna również jest filmowcem, nagrała setki godzin nagrań dokumentujących rozwijającą się karierę bohatera tego filmu - opowiadał. 

Zwiastun filmu "Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata":

Kariera Flynna to konsekwencja i ciężka praca. Dostał się na staż do najlepszej resturacji świata dlatego, że ciężko nad tym pracował. Dziś ma doświadczenie niejednego trzydziestolatka Lucyna Zembowicz

Kim jest bohater filmu? Urodził się w 1998 roku i odkąd skończył 11 lat z domowego gotowania dla rodziców i siostry postanowił wydawać przyjęcia. - Najpierw dla przyjaciół rodziców, przyjaciół ze szkoły i ich przyjaciół. Grono odwiedzających i sława "klubu kolacyjnego" zaczęła się rozrastać, aż dotarła do jednej z restauracji w Los Angeles, gdzie rozpoczyna się miejsce akcji filmu. Flynn ma wtedy 15 lat i właśnie zaczyna profesjonalną karierę w zawodzie - wprowadzała w fabułę goszcząca w studiu Czwórki Lucyna Zembowicz z "Films for food".

Dziś młody kucharz konsekwentnie podbija świat gastronomii najwyższej próby. W marcu tego roku, jako niespełna dwudziestolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku.

Jaką rolę w karierze "Chefa Flynna" odegrała jego matka? Jak stał się międzynarodową gwiazdą kulinariów i jak to się stało, że udało mu się otworzyć własną resturację w Nowym Jorku zanim skończył dwadzieścia lat? O tym w nagraniu audycji. 

Na polskiej premierze filmu w Warszawie osobiście pojawił się Flynn McGarry. Po raz pierwszy w historii kino stało się finediningową restauracją, gdzie oproćz pokazu odbyła się autorska kolacja z menu degustacyjnym przygotowanym przez młodego kucharza. Wspólnie z szefami kuchni z restauracji Forteca opracował 5 dań, wśród których znalazły się również te znane z filmu.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Lucyna Zembowicz (współorganizatorka wędrującego festiwalu filmowego "Films for food")

Data emisji: 28.10.2018

Godzina emisji: 13.08

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

600 menu Macieja Nowaka. Czy kolekcja jadłospisów jest sztuką?

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2017 16:35
Zbieranie talerzy, sztućców czy etykiet wydaje się być banalne przy kolekcji menu Macieja Nowaka. Znany krytyk kulinarny przez prawie dwadzieścia lat był gościem restauracji i zbierał… jadłospisy. Kolekcję przekazał Bibliotece Narodowej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ma bardziej stresującą pracę niż neurochirurg - kelner

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2017 17:15
Doradza i opiekuje się gośćmi restauracji. Prezentuje dania przygotowane przez szefa kuchni. Od niego w dużej mierze zależy, co klient sobie pomyśli o danym miejscu i czy odwiedzi je po raz kolejny.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Historia lodów. Jaki jest rodowód mroźnego deseru?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 15:31
Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. 
rozwiń zwiń