X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Flynn McGarry. 20-latek otwiera restaurację w Nowym Jorku

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2018 14:18
Nazywany jest Justinem Bieberem jedzenia, cudownym dzieckiem amerykańskiej gastronomii. "Chef Flynn" to najmłodszy kucharz świata i bohater filmu pod tym samym tytułem. 
Audio
  • "Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata”. Narodziny gwiazdy kulinarów (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Free Photos/Pixabay

W wieku 15 lat stworzył coś na zasadzie pop-up'u, czyli rezydencji kulinarnej w innych restauracjach Lucyna Zarembowicz

- Bardzo lubię robić filmy o rodzinach - mówił twórca dokumentu o Flynnie McGarrym Cameron Yates. - Bardzo lubię pokazywać sylwetki kobiet. Kiedy poznałem historię Flynna od razu wiedziałem, że stoi za nim silna postać kobieca - mówił w rozmowie z dziennikarką Czwórki Beatą Kwiatkowską. - Mama Flynna również jest filmowcem, nagrała setki godzin nagrań dokumentujących rozwijającą się karierę bohatera tego filmu - opowiadał. 

Zwiastun filmu "Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata":

Kariera Flynna to konsekwencja i ciężka praca. Dostał się na staż do najlepszej resturacji świata dlatego, że ciężko nad tym pracował. Dziś ma doświadczenie niejednego trzydziestolatka Lucyna Zembowicz

Kim jest bohater filmu? Urodził się w 1998 roku i odkąd skończył 11 lat z domowego gotowania dla rodziców i siostry postanowił wydawać przyjęcia. - Najpierw dla przyjaciół rodziców, przyjaciół ze szkoły i ich przyjaciół. Grono odwiedzających i sława "klubu kolacyjnego" zaczęła się rozrastać, aż dotarła do jednej z restauracji w Los Angeles, gdzie rozpoczyna się miejsce akcji filmu. Flynn ma wtedy 15 lat i właśnie zaczyna profesjonalną karierę w zawodzie - wprowadzała w fabułę goszcząca w studiu Czwórki Lucyna Zembowicz z "Films for food".

Dziś młody kucharz konsekwentnie podbija świat gastronomii najwyższej próby. W marcu tego roku, jako niespełna dwudziestolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku.

Jaką rolę w karierze "Chefa Flynna" odegrała jego matka? Jak stał się międzynarodową gwiazdą kulinariów i jak to się stało, że udało mu się otworzyć własną resturację w Nowym Jorku zanim skończył dwadzieścia lat? O tym w nagraniu audycji. 

Na polskiej premierze filmu w Warszawie osobiście pojawił się Flynn McGarry. Po raz pierwszy w historii kino stało się finediningową restauracją, gdzie oproćz pokazu odbyła się autorska kolacja z menu degustacyjnym przygotowanym przez młodego kucharza. Wspólnie z szefami kuchni z restauracji Forteca opracował 5 dań, wśród których znalazły się również te znane z filmu.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Lucyna Zembowicz (współorganizatorka wędrującego festiwalu filmowego "Films for food")

Data emisji: 28.10.2018

Godzina emisji: 13.08

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

600 menu Macieja Nowaka. Czy kolekcja jadłospisów jest sztuką?

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2017 16:35
Zbieranie talerzy, sztućców czy etykiet wydaje się być banalne przy kolekcji menu Macieja Nowaka. Znany krytyk kulinarny przez prawie dwadzieścia lat był gościem restauracji i zbierał… jadłospisy. Kolekcję przekazał Bibliotece Narodowej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ma bardziej stresującą pracę niż neurochirurg - kelner

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2017 17:15
Doradza i opiekuje się gośćmi restauracji. Prezentuje dania przygotowane przez szefa kuchni. Od niego w dużej mierze zależy, co klient sobie pomyśli o danym miejscu i czy odwiedzi je po raz kolejny.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Historia lodów. Jaki jest rodowód mroźnego deseru?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 15:31
Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. 
rozwiń zwiń