X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Historia lodów. Jaki jest rodowód mroźnego deseru?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 15:31
Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. 
Audio
  • Długi rodowód lodów. "Kiedyś do ich produkcji sprowadzano śnieg z górskich szczytów” (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Free-Photos/Pixabay

ramen pałeczki japonia 1200.jpg
Ramen. Kultowa zupa z ekranu filmowego na nasz stół

Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. To smak, który kojarzy się z przyjemnością, wielu - z dzieciństwem. Jedni zajadają się czekoladowymi, inni wolą sorbety. Możemy wybierać z setek rodzajów: w różku, kubeczku, na patyku. Są gałki, lody włoskie i tajskie. I wszystkie są przepyszne, ale skąd tak naprawdę się wzięły? Gdzie po raz pierwszy podano ten przysmak? Kto jest jego twórcą? O historii lodów, w Czwórce opowiada Tomasz Więcek z biura prasowego braci Koral.

Za pierwszego producenta lodów w Polsce uznaje się Franciszka Żarneckiego, piekarza z Podhala. Mało kto wie, ale to właśnie ten region jest Mekką mroźnego deseru Tomasz Więcek

- Trudno jest ustalić kiedy stworzono jeden z najpopularniejszych deserów świata. Źródła podają różne daty. Jednym z najbardziej wiarygodnych jest to, które podaje, że już 5 tys. lat temu produkowali je Chińczycy - opowiadał gość Czwórki. - Miały może niewiele wspólnego z lodami w postaci, w jakiej zjadamy je teraz, ale pewne jest, że już wtedy serwowano mrożone desery - opowiadał.

Do czego były podobne w smaku lody naszych przodków? Jak je pozyskiwano? W jaki sposób ewoluowały do postaci, w jakiej możemy je dostać współcześnie? Czy to prawda, że Neron nagradzał swoich żołnierzy lodami? Jak wartościowy był to przysmak? O tym w załączonym nagraniu.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji >>>, w której mówiliśmy o lodowym festiwalu, podczas którego można spróbować najdziwniejszych smaków, a także o kulinarnym French Touch - kampanii promującej kulturę i kuchnię francuską. Opowiedziała o niej Sylwia Sasal. Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Goście: Tomasz Więcek (biuro prasowe braci Koral), Sylwia Sasal (rzeczniczka kampanii "French Touch")

Data emisji: 12.08.2018

Godzina emisji: 15.13

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tydzień Wege. "Liczymy, że przyjdą sami zatwardziali mięsożercy"

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2018 10:00
Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna edycja odbędzie się 12-20 maja i obejmie wiele wydarzeń na terenie Warszawy oraz kilkunastu innych miast w całej Polsce.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Monika Mrozowska udowadnia, że zupy mają moc

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2018 16:05
Monika Mrozowska w swojej książce "Zupy moc" przekonuje, że zupy łączą w sobie doskonały smak i wartości odżywcze. - Gdy przygotowywałam tę książkę, całą rodziną jedliśmy je właściwie trzy razy dziennie - mówiła w Czwórce.
rozwiń zwiń