Historia lodów. Jaki jest rodowód mroźnego deseru?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 15:31
Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. 
Audio
  • Długi rodowód lodów. "Kiedyś do ich produkcji sprowadzano śnieg z górskich szczytów” (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Free-Photos/Pixabay

ramen pałeczki japonia 1200.jpg
Ramen. Kultowa zupa z ekranu filmowego na nasz stół

Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. To smak, który kojarzy się z przyjemnością, wielu - z dzieciństwem. Jedni zajadają się czekoladowymi, inni wolą sorbety. Możemy wybierać z setek rodzajów: w różku, kubeczku, na patyku. Są gałki, lody włoskie i tajskie. I wszystkie są przepyszne, ale skąd tak naprawdę się wzięły? Gdzie po raz pierwszy podano ten przysmak? Kto jest jego twórcą? O historii lodów, w Czwórce opowiada Tomasz Więcek z biura prasowego braci Koral.

Za pierwszego producenta lodów w Polsce uznaje się Franciszka Żarneckiego, piekarza z Podhala. Mało kto wie, ale to właśnie ten region jest Mekką mroźnego deseru Tomasz Więcek

- Trudno jest ustalić kiedy stworzono jeden z najpopularniejszych deserów świata. Źródła podają różne daty. Jednym z najbardziej wiarygodnych jest to, które podaje, że już 5 tys. lat temu produkowali je Chińczycy - opowiadał gość Czwórki. - Miały może niewiele wspólnego z lodami w postaci, w jakiej zjadamy je teraz, ale pewne jest, że już wtedy serwowano mrożone desery - opowiadał.

Do czego były podobne w smaku lody naszych przodków? Jak je pozyskiwano? W jaki sposób ewoluowały do postaci, w jakiej możemy je dostać współcześnie? Czy to prawda, że Neron nagradzał swoich żołnierzy lodami? Jak wartościowy był to przysmak? O tym w załączonym nagraniu.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji >>>, w której mówiliśmy o lodowym festiwalu, podczas którego można spróbować najdziwniejszych smaków, a także o kulinarnym French Touch - kampanii promującej kulturę i kuchnię francuską. Opowiedziała o niej Sylwia Sasal. Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Goście: Tomasz Więcek (biuro prasowe braci Koral), Sylwia Sasal (rzeczniczka kampanii "French Touch")

Data emisji: 12.08.2018

Godzina emisji: 15.13

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tydzień Wege. "Liczymy, że przyjdą sami zatwardziali mięsożercy"

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2018 10:00
Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna edycja odbędzie się 12-20 maja i obejmie wiele wydarzeń na terenie Warszawy oraz kilkunastu innych miast w całej Polsce.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Monika Mrozowska udowadnia, że zupy mają moc

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2018 16:05
Monika Mrozowska w swojej książce "Zupy moc" przekonuje, że zupy łączą w sobie doskonały smak i wartości odżywcze. - Gdy przygotowywałam tę książkę, całą rodziną jedliśmy je właściwie trzy razy dziennie - mówiła w Czwórce.
rozwiń zwiń