Kimchi. Jak przygotować koreańską "klasykę" z polskich produktów?

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 14:27
- My, jako Polacy, najchętniej kisilibyśmy wyłącznie kapustę i ogórki, a tymczasem okazuje się, że świat fermentacji jest o wiele bardziej bogaty - mówi Grzegorz Łapanowski w Czwórce. 
Audio
  • Czym jest i jak przygotować kimchi? Mówią Grzegorz Łapanowski i Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Grzegorz Łapanowski, Magdalena Tomaszewska-Bolałek i Beata Kwiatkowska
Grzegorz Łapanowski, Magdalena Tomaszewska-Bolałek i Beata KwiatkowskaFoto: Michał Piwowarek/Czwórka

W ciągu roku przeciętny mieszkaniec Południowej Korei zjada 25 kilogramów kimchi - do wyboru ma dwieście różnych odmian. Astronauta Ko San zabrał je w kosmos, wpisano je też na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. - Nie ma właściwie jedynej słusznej receptury na kimchi. Najczęściej kimchi to rodzaj kiszonki. To, co my kojarzymy z tą potrawą to kapusta pekińska sfermentowana z marchewką, białą rzodkwią, imbirem, czosnkiem, sosem rybnym i papryczką gochugaru. Ale okazuje się, że do kimchi dodaje się też owoce morza, czasem grzyby czy zioła - mówił Grzegorz Łapanowski. Jak tłumaczyli goście Czwórki warto przy tworzeniu takich "importowanych" potraw korzystać z lokalnych składników. - Żyjemy w świecie kuchni fusion. Mamy tę możliwość, by wykorzystywać fajne inspiracje i z lokalnych produktów zrobić coś, co posmakowało nam podczas zagranicznych wojaży - łumaczyła Magdalena Tomaszewska-Bolałek.

Dlaczego dobrze przygotowane kimchi chrupie? Jakie emocje towarzyszą jedzeniu tej potrawy i czy kimchi może być sztuką? Okazuje się, że pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z XIII wieku, ale zasalane warzywa pojawiają się już w chińskiej "Księdze Pieśni" sprzed trzech tysięcy lat, której autorstwo przypisuje się Konfucjuszowi. O historii kimchi i przepisach na nie w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. Zapraszamy także do wysłuchania nagrania całej audycji, w której m.in. także rozmowa z Łukaszem Maciejewskim o konkursie Nespresso Talents. To międzynarodowa rywalizacja filmowa, która w tym roku odbywa się pod hasłem "We are what we eat".

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Grzegorz Łapanowski

Data emisji: 10.03.2019

Godzina emisji: 13.24

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Grzegorz Łapanowski: nie robi się z talerza bizancjum!

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2017 11:30
- W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 13:57
- Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała.  
rozwiń zwiń