X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kimchi. Jak przygotować koreańską "klasykę" z polskich produktów?

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 14:27
- My, jako Polacy, najchętniej kisilibyśmy wyłącznie kapustę i ogórki, a tymczasem okazuje się, że świat fermentacji jest o wiele bardziej bogaty - mówi Grzegorz Łapanowski w Czwórce. 
Audio
  • Czym jest i jak przygotować kimchi? Mówią Grzegorz Łapanowski i Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Grzegorz Łapanowski, Magdalena Tomaszewska-Bolałek i Beata Kwiatkowska
Grzegorz Łapanowski, Magdalena Tomaszewska-Bolałek i Beata KwiatkowskaFoto: Michał Piwowarek/Czwórka

W ciągu roku przeciętny mieszkaniec Południowej Korei zjada 25 kilogramów kimchi - do wyboru ma dwieście różnych odmian. Astronauta Ko San zabrał je w kosmos, wpisano je też na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. - Nie ma właściwie jedynej słusznej receptury na kimchi. Najczęściej kimchi to rodzaj kiszonki. To, co my kojarzymy z tą potrawą to kapusta pekińska sfermentowana z marchewką, białą rzodkwią, imbirem, czosnkiem, sosem rybnym i papryczką gochugaru. Ale okazuje się, że do kimchi dodaje się też owoce morza, czasem grzyby czy zioła - mówił Grzegorz Łapanowski. Jak tłumaczyli goście Czwórki warto przy tworzeniu takich "importowanych" potraw korzystać z lokalnych składników. - Żyjemy w świecie kuchni fusion. Mamy tę możliwość, by wykorzystywać fajne inspiracje i z lokalnych produktów zrobić coś, co posmakowało nam podczas zagranicznych wojaży - łumaczyła Magdalena Tomaszewska-Bolałek.

Dlaczego dobrze przygotowane kimchi chrupie? Jakie emocje towarzyszą jedzeniu tej potrawy i czy kimchi może być sztuką? Okazuje się, że pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z XIII wieku, ale zasalane warzywa pojawiają się już w chińskiej "Księdze Pieśni" sprzed trzech tysięcy lat, której autorstwo przypisuje się Konfucjuszowi. O historii kimchi i przepisach na nie w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. Zapraszamy także do wysłuchania nagrania całej audycji, w której m.in. także rozmowa z Łukaszem Maciejewskim o konkursie Nespresso Talents. To międzynarodowa rywalizacja filmowa, która w tym roku odbywa się pod hasłem "We are what we eat".

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Grzegorz Łapanowski

Data emisji: 10.03.2019

Godzina emisji: 13.24

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Grzegorz Łapanowski: nie robi się z talerza bizancjum!

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2017 11:30
- W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 13:57
- Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała.  
rozwiń zwiń