Grzegorz Łapanowski: nie robi się z talerza bizancjum!

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2017 11:30
- W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski.
Audio
  • Grzegorz Łapanowski o wzorze na dobry smak (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Grzegorz Łapanowski to kucharz z pasją, wciąż głodny nowych odkryć. Z jego poszukiwań, badań i eksperymentów narodził się pomysł na książkę Wzór na smak
Grzegorz Łapanowski to kucharz z pasją, wciąż głodny nowych odkryć. Z jego poszukiwań, badań i eksperymentów narodził się pomysł na książkę "Wzór na smak"Foto: Aurelia Chmiel

Grzegorz Łapanowski Na talerzu możemy zgromadzić wiele smaków, ale nie róbmy kulinarnego bizancjum. Smaki mają się uzupełniać, nie wykluczać czy gryźć

W swojej najnowszej książce - "Wzór na smak" - znany kucharz skupia się na idei "foodpairingu". - To dziedzina wiedzy, którą nazywam "połączeniami smakowymi". Większość z nas intuicyjnie, jeszcze z domu, kojarzy pewne smaki. Że do grzybów pasują pietruszka i śmietana, a kaczka wybornie smakuje z jabłkami. To jest gra, w którą można grać przez całe życie - śmieje się gość Czwórki i podpowiada, jak z każdego elementu dania przy pomocy kulinarnych trików wydobyć to, co najlepsze.

Grzegorz Łapanowski tłumaczy także, w jaki sposób łączyć mięsa z rybami, dlaczego sos garum był cenniejszy niż złoto i jakie są trzy filary dobrej kuchni.

***

Grzegorz Łapanowski Warto pamiętać o tym, że "lubią się" produkty sezonowe, produkty z danego regionu oraz z danej gamy kolorystycznej 

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Grzegorz Łapanowski (kucharz, ekspert ds. żywienia)

Data emisji: 1.05.2017

Godzina emisji: 8.10

kul/jp

Czytaj także

Ania Starmach: marchewka i kalafior są piękne

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 16:00
Z siostrą Agatą, autorką ilustracji, wydała właśnie książkę kulinarną dla dzieci "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni". O tym szczególnym wydawnictwie, łączącym kuchnię i sztukę, opowiada Beacie Kwiatkowskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu?

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2017 15:32
Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury.
rozwiń zwiń