Dżem z cebuli - jak go zrobić w domu?

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2022 15:20
Dżem z cebuli stał się ostatnio hitem mediów społecznościowych. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten przysmak w domu. 
Dżem z cebuli
Dżem z cebuliFoto: Lyudmila Mikhailovskaya/Shutterstock.com

Cebula ostatnio występuje w nowej odsłonie, a receptura na ten przysmak podbija internetJak się okazuje, ta nietypowa konfitura to świetny dodatek do pieczywa, mięs, ale także do wielu dań, między innymi do potraw z grilla czy serów. Jego podstawowy wariant jest prosty w wykonaniu - możemy użyć właściwie każdego rodzaju cebuli. Przysmak jest niedrogi, a przy tym może zachwycić miłośników nietypowych smaków. 

- Ja bym określił ten dodatek mianem cebulowego dipa. Jego konsystencja przypomina dżem - mówi szef kuchni Bartek Kochman. - Co ważne, przygotowanie takiego dżemu z cebuli jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu.

Dżem z cebuli

Składniki:

około 50 dkg cebuli,

40 g cukru,

2-3 łyżki miodu,

kilka łyżek octu balsamicznego,

sól i pieprz.

Wykonanie:

Do rondla o grubym dnie wsypujemy cukier i na wolnym ogniu karmelizujemy go. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. - Możemy zastosować zarówno białą, jak i czerwoną cebulę - mówi szef kuchni. - Czerwona cebula będzie słodsza.

Na rozgrzany karmel wrzucamy piórka z cebuli i smażymy. Ważne, żeby od razu ją posolić, bo wtedy cebula puszcza wodę i zaczyna się dusić w karmelu, co powoduje, że nie jest twarda i na koniec uzyskamy efekt miękkiego dżemu.

Następnie dodajemy ocet balsamiczny, odrobinę miodu i pieprz. W dalszym ciągu powoli smażymy na wolnym ogniu bez przykrycia, tak, żeby nadmiar wody odparował. Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję, przysmak jest gotowy. 


Źr. Youtube/Anka gotuje/Konfitura z cebuli

- Dżem z cebuli możemy jeść na ciepło, możemy przełożyć do słoików lub ostudzić i podawać jako dip - poleca Bartek Kochman.

Zobacz także:

***

Tytuł audycji: "Pierwsze słyszę"

Prowadzący: Marta Zinkiewicz Szymon Jaworski

Materiał przygotował: Mateusz Kulik

Data emisji: 01.04.2022

Godzina emisji: 8.16

aw/kd 

 

Czytaj także

Haggis - szkocki klasyk z podrobów

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2021 14:30
Haggis to może niespecjalnie wykwintne, ale tradycyjne szkockie danie. Narodowy wieszcz Robert Burns wysławił go w swoim utworze, dzięki czemu spod strzech trafił na salony.   
rozwiń zwiń

Czytaj także

Smash burger - jak przygotować go samodzielnie w domu?

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2022 10:10
Swoją nazwę smash burger zawdzięcza specjalnej metodzie przygotowywania mięsa. Czy możliwe jest przyrządzenie tego specjału we własnej kuchni?
rozwiń zwiń