Takoyaki - smakowa podróż do Japonii

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2021 09:20
Takoyaki przygotowuje się z ciasta i ośmiornicy z różnymi dodatkami, jak np. czerwony imbir marynowany. Sprawdzamy, jak zrobić to danie w domu.
Takoyaki
TakoyakiFoto: pixabay
calzone włoska kuchnia 1200.jpg
Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu

Japońska tradycja kulinarna to jedna z najbogatszych kuchni świata. Japończycy wciąż niezwykle dużą wagę przykładają do gotowania i wspólnego jedzenia posiłków. Przyrządzanie dań jest rytuałem, a ich spożywanie - celebracją. Doskonale wpisuje się ono w kolektywny charakter japońskiej kultury.


Posłuchaj
18:21 Czwórka/Nie na-żarty - takoyaki 10.07.2021.mp3 Z kucharzem Jakubem Antoniszakiem rozmawiamy o japońskim daniu takoyaki (Nie na-żarty/Czwórka)

 

Kuchnię japońską kojarzymy głównie z sushi i ramenem, takoyaki nie jest jeszcze tak znane w Polsce, chociaż coraz częściej można spotkać tę potrawę w większych miastach. - Takoyaki, w tłumaczeniu na polski to nie jest nic innego jak pieczona ośmiornica. Tako to ośmiornica, yaki - smażenie, opiekanie, grillowanie - opowiada sushimaster Fuji, kucharz Jakub Antoniszak. - To danie jest podawane w formie kuleczek z delikatnego ciasta, często w połączeniu z kapustą i dodatkiem ośmiornicy.

Danie jest przystawką i jest bardzo szybkim street foodem. Przygotowanie takoyaki w domu nie jest najprostsze, bo używa się do tego specjalnych żeliwnych patelni takoyaki-ki z wgłębieniami.

Tonkatsu THITIKORN MANEEPRAO shutterstock 1200.jpg
Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu?

Posłuchaj także:

Takoyaki przepis

szklanka mąki pszennej przesiewanej przynajmniej 7 razy
2 łyżki mąki ryżowej
drobno siekana biała kapusta
kawałki ośmiornicy

Obydwa rodzaje mąki mieszamy w misce z wodą, konsystencja dość gęsta. Ciasto można delikatnie osolić, po upieczeniu ma być nieco ciągnące. Do ciasta dodajemy kapustę. Zagłębienia w patelni smarujemy olejem, wlewamy ciasto i w środku umieszczamy kawałek ośmiornicy. Smażymy do uzyskania złocistego koloru i przewracamy na drugą stronę.

Danie serwujemy z różnego rodzaju sosami, głównie z majonezem i sosem tonkatsu na bazie śliwek japońskich.


Źr. YouTube/Kuchnia japońska-takoyaki


- Pierwsze formy takoyaki pojawiły się w latach 30. XX wieku, po latach przerwy na dobre wróciły w latach 70. - 80. - tłumaczy gość audycji. - W Osace zaczęły powstawać stragany i również wariacje na temat dania. Oprócz ośmiornicy i kapusty zaczęto dodawać różne inne składniki, taki jak grzyby, kalmary i lokalne produkty.

W Japonii szefowie kuchni specjalizują się w danych potrawach. Mają wiedzę na temat innych dań, jednak mają swoje specjalizacje. - Są więc mistrzowie sushi, ramenu czy sashimi, tak samo są mistrzowie takoyaki - wyjaśnia Jakub Antoniszak. - Głównie na tym się skupiają i nabywają umiejętności związanych z daną potrawą. Japończycy są specyficzni pod tym względem. My w Polsce, sięgamy do różnych kuchni, kombinujemy, łączymy smaki i staramy się łączyć dania z każdej kultury.


***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość:  Jakub Antoniszak "Komar" (sushimaster Fuji, kucharz, autor warsztatów kuchni azjatyckiej w Cookup Kraków)

Data emisji: 10.07.2021 

Godzina emisji: 17.15

aw/pj

Czytaj także

Urzekające syczenie napojów gazowanych

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2021 14:40
Otwieranie puszki czy butelki z napojem gazowanym kojarzy się z orzeźwieniem, letnią labą i wakacjami. A jak ten gaz trafia do naszych napojów?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarne podróże. Z barszczem, warenikami i syrnikami przez Ukrainę

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2021 14:34
"Nie ma barszczu, nie ma jedzenia", mówi jedno z ukraińskich przysłów. W Czwórce odwiedzamy więc tamtejsze legendarne restauracje i lokalne, klimatyczne knajpki, by skosztować tradycyjnych przysmaków.
rozwiń zwiń