X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Gosia Ruszkowska i "Dzikie smaki" prosto z "krzunów"

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2018 12:49
Jedna trzecia codziennej diety Gosi Ruszkowskiej, współautorki książki "Dzikie smaki", to chwasty. Koktajl z kwiatami forsycji, młodymi odrostami świerkowymi bywa jej śniadaniem. - Jednak to rośliny, to wielka moc natury, uważajmy na nią - przestrzega gość Czwórki. 
Audio
  • Gosia Ruszkowska opowiada o "Dzikich smakach" (Czwórka/Najlepszy dzień tygodnia)
Kuba Marcinowicz, Gosia Ruszkowska i Kamila Dębczak
Kuba Marcinowicz, Gosia Ruszkowska i Kamila DębczakFoto: Alicja Mucha-Federowicz/Czwórka

- Jeśli człowiek zajmuje się dzikimi roślinami, zaczyna je jeść, to powinien je najpierw dogłębnie poznać - mówi gość "Najlepszego dnia tygodnia". - Ten proces nigdy się nie kończy. Świat poszukiwacza dzikich roślin to jeden wielki quiz. Nie mieszkamy w Amazonii, więc na naszych ulicach jest mniej roślin, które kuszą zapachem i wyglądem, a ich zjedzenie będzie naszym ostatnim posiłkiem, warto jednak wiedzieć, że takie są - wyjaśnia.

By poszerzyć swoją wiedzę o "dzikich smakach" warto wybierać się na spacery botaniczne, zaopatrzyć się w atlas roślin, nauczyć się z niego korzystać. Okazuje się, że przepyszne smakołyki możemy już wyczarować, choćby z popularnego mniszka, którym Kuba Marcinowicz zwykł karmić świnkę morską. - Polecam spróbowanie kaparów mniszkowych - smażonych w maśle pączków kwiatowych; listki można dodać do sałtaki; korzeń uprażyć na pyszną rozgrzewającą, dodającą witalności kawę - zdradza Gosia Ruszkowska, która wraz z Kają Nowakowską współtworzy duet Mead Ladies. 

Gość Czwórki poleca również takie smaki jak podagrycznik, który przypomina seler, pączki czarnego bzu czy kandyzowane owoce lilaka, które można zatopić w czekoladzie. Radzi, co zrobić ze współudziałowcami naszego posiłku, napotkanymi robaczkami. Na naszej antenie zdradza, jakie rośliny znajdziemy w książce "Dzikie smaki". Warto też wiedzieć, czemu właśnie teraz najlepiej skosztować liści niektórych drzew - o tym, w nagraniu audycji. Zapraszamy do wysłuchania. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz

Gość: Małgorzata Ruszkowska (współautorka książki "Dzikie smaki", połowa duetu Mead Ladies)

Data emisji: 27.04.2018

Godzina emisji: 8.16

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Gotuję, nie marnuję". Jak dostrzec potencjał w resztkach jedzenia?

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2018 12:23
- Zakupy robimy bez listy, kupujemy spontanicznie i nie mamy potem pomysłu, co z tym jedzeniem zrobić. Chętnie żegnamy się z produktami i idziemy po kolejne, bo wydaje nam się, że jedzenie, które przestaje wyglądać atrakcyjnie nie jest nam potrzebne - opowiadała Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cukier - jak pozbyć się słodkiego uzależnienia?

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2018 15:04
Nasze komórki nie wiedzą, że jedzenia jest pod dostatkiem. Działają tak od milionów lat: oszczędzają energię i robią zapasy.
rozwiń zwiń