X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Wyhoduj swój probiotyk. Może grzybek?

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2018 11:00
- Mikroflora bakteryjna naszego organizmu jest nam niezwykle potrzebna - mówi Agnieszka Mroczek z Vegekolektywu. - Jej dobrostan, odpowiedni skład, chroni nas przed występowaniem wielu chorób, reguluje pracę naszego układu immunologicznego - dodaje.
Audio
  • Agnieszka Mroczek z Vegekolektywu opowiada o naturalnych probiotykach (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
Kombucha, czyli napój uzyskany z fermentacji grzybka herbacianego
Kombucha, czyli napój uzyskany z fermentacji grzybka herbacianegoFoto: zarzamora/Shutterstock

- O probiotykach najczęściej mówimy przy antybiotykoterapii, która zaburza naturalną homeostazę organizmu i powoduje uszczerbek w naszej mikroflorze bakteryjnej - wyjaśnia gość Czwórki. - Trzeba wiedzieć, że flora jelitowa jest tu szczególnie ważna, to stamtąd pochodzi 80% naszej odporności - dodaje. 

Agnieszka Mroczek zwraca uwagę na probiotyki kupowane w aptekach, ale przede wszystkim te, które możemy jeść na co dzień, w postaci zsiadłego mleka, serów, kiszonek, jogurtów. - Te produkty zawierają mikroorganizmy, czyli bakterie, które żyją z nami w symbiozie od wieków - wyjaśnia. Gość Czwórki poleca również zapoznanie się z bardziej egzotycznymi produktami, jak grzybek herbaciany czyli kombucha, fermentowane produkty soi, jak miso. Jak je przygotować? I czy z kiszonek mogą korzystać wszyscy? O tym w nagraniu rozmowy. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz

Gość: Agnieszka Mroczek (Vegekolektyw)

Data emisji: 18.05.2018

Godzina emisji: 8.18

pj/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Schronisko dla roślin - jak działa takie miejsce?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 11:25
Czasem naszym roślinom brakuje słońca, czasem mają za dużo wody. Gdy zaczynają więdnąć, najczęściej po prostu je wyrzucamy. Ale, jak przekonuje Katarzyna Dziedzic, współzałożycielka Schroniska dla roślin, jest sposób na to, by dać im drugie życie i dobry dom.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Arobal. Sumak i blekot w rysunku o krągłej kresce

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2018 12:37
- Kiedy rysuję rośliny czy zwierzęta, to one czasem pojawiają się jako samoistni bohaterowie moich prac i wtedy podchodzę do tego, jak do portretowania - mówi Bartek Kociemba, Arobal. - Staram się zapoznać z nimi, jakbym zapoznawał się z osobą - dodaje. 
rozwiń zwiń