X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dynia - w kuchni, w spiżarni i w dużym pokoju

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2018 09:30
Świecznik, kwietnik, wazon lub jesienna dekoracja. Do tego wszystkiego wystarczy nam dynia i trochę czasu.
Audio
  • Dynie – do jedzenia, dekoracji i przechowywania (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
DIY z dyni
DIY z dyniFoto: Kamil Jasieński/Czwórka

Nie tylko odmian, ale i zastosowań dyni jest całe mnóstwo. Przekonuje o tym Kasia Sobol, ekspertka z Klinikidiy.pl. - Mamy też dynię hokkaido, która od klasycznej dyni różni się wielkością i nazywana jest też dynią olbrzymią. Ciekawostką jest to, że można zjeść ją razem ze skórką - opowiadała w studiu Czwórki.

- Nieco inne są tykwy, które różnią się kształtem bulwy. W środku są puste, więc nie przygotujemy z nich smacznej potrawy, za to świetnie nadają się do produkcji naczyń. W Ameryce Południowej robi się z nich również instrumenty - mówiła. 

Dynie możemy wykorzystać także do dekoracji mieszkania. Jak to zrobić? Jak długo mogą posłużą jako ozdoba naszego domu? Jakie odmiany przeznaczyć do gotowania, a które wykorzystamy do dekoracji? Jak ozdabiać dynie? Kim jest Jack-o-lanterns? M.in. o tym w nagraniu.

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz

Gość: Kasia Sobol (Klinika DIY)

Data emisji: 26.10.2018

Godzina emisji: 8.15

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Schronisko dla roślin - jak działa takie miejsce?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 11:25
Czasem naszym roślinom brakuje słońca, czasem mają za dużo wody. Gdy zaczynają więdnąć, najczęściej po prostu je wyrzucamy. Ale, jak przekonuje Katarzyna Dziedzic, współzałożycielka Schroniska dla roślin, jest sposób na to, by dać im drugie życie i dobry dom.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Uzdrowisko pod Warszawą? Zapraszamy do Konstancina

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2018 14:00
W 1917 roku podwarszawska miejscowość otoczona Lasami Chojnowsko-Słomczyńskimi i Lasem Kabackim została uzdrowiskiem. Co dziś oferuje turystom Konstancin-Jeziorna?
rozwiń zwiń