X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jedzenie bez chemii. Jak suszyć warzywa i owoce?

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 17:05
Podobno wysuszyć można wszystko. Ta wygodna metoda przechowywania żywności jest wyjątkowo zdrowa: pozwala zachować większość minerałów i składników odżywczych. 
Audio
  • Chrupiące skórki i popcorn z kalafiora. Przepisy na jedzenie bez chemii (Dajesz radę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: CSU-Extension/Pixabay

Suszenie - zdrowa alternatywa dla mrożenia

Suszenie to naturalna alternatywa dla pasteryzowania i zamrażania. Właściwie nie generuje żadnych dodatkowych kosztów, pozwala zachować ulubione smaki na dłużej. Co więcej, proces suszenia jest prosty i swoich domach może to zrobić prawie każdy. 

Suszona szynka Suszone mięso

"Suszonki - zachowaj smak na dłużej" - okładka książki Teresy Marrone "Suszonki - zachowaj smak na dłużej" - okładka książki Teresy Marrone

- To najpopularniejszy sposób przechowywania żywności od czasów kultury zbieracko-łowieckiej - mówiła goszcząca w studiu Czwórki Blanka Wośkowiak. - Owoce, warzywa i mięso rozkładane były na matach i skórach i suszone na słońcu. W krajach, gdzie jest go bardzo dużo, to do dziś jedna z najpopularniejszych metod. My mamy na to inne sposoby - zdradzała.

Suszone papryczki chili Suszone papryczki chili

Od czego zacząć?

Wystarczy nam do tego domowy piekarnik. - Sprawdzamy, czy owoce nie są zepsute. Myjemy je i dzielimy na części. Dbamy o to, by rozłożone na tacy nie stykały się ze sobą - i to właściwe wszystko - przekonywała. 

Czy wszystkie owoce i warzywa nadają się do suszenia? Kiedy warzywa należy blanszować? Jak sprawdzić, kiedy wysuszony produkt jest już gotowy i jak długo przechowywać suszonki? Więcej na ten temat w nagraniu, w którym podajemy też przepis na popcorn z kalafiora. 

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Blanka Wośkowiak (Wydawnictwo W.A.B.)

Data emisji: 6.10.2019

Godzina emisji: 14.10

ac/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Eliza Mórawska: Mama nie wpuszczała mnie do kuchni

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2016 18:00
A niedawno ta blogerka i pasjonatka gotowania wydała książkę "Na zdrowie", w której dzieli się z czytelnikami nie tylko swoimi przepisami, ale także kulinarnymi doświadczeniami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Caryca, królowa polskiej kuchni - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2018 09:30
W XIX wieku zrewolucjonizowała podejście Polaków do gotowania. Zaproponowała obiadowe propozycje na każdy dzień roku. Czy z przepisów Ćwierczakiewiczowej możemy korzystać i dziś?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co jadał Jan III Sobieski? Co słała mu Marysieńka?

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2019 14:48
- Jan III Sobieski był wielkim smakoszem - mówi Adrian Ordakowski, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. - Teraz badamy jego korespondencję z Marysieńką, w których jest niewiele kulinarnych fragmentów, ale są to bardzo smakowite kąski - dodaje. 
rozwiń zwiń