 
 
Fasola - samo zdrowie do pasztetu
 
- Oregano ma właściwości wspierające pracę układu oddechowego działa rozkurczowo i wyksztuśnie - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska dietetyczka z Dietosfery. - Wspiera leczenie przy przeziębieniach - dodaje. 
   03:18   czwórka ndt 11.12.2020 oregano 1.mp3   O właściwościach oregano opowiada Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyczka (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)      
 
 
Ekspertka przytacza badania, które mówią, że w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, pomocny będzie olejek z oregano, ale nie samo oregano jako zioło, przyprawa. - Olejek to substancja stężona - podkreśla. 
 
Czosnek - słynny, polski superfood
Oregano może pomagać w zapobieganiu licznym chorobom cywilizacyjnym, jest źródłem witaminy C, wspomaga gojenie się ran i wpływa pozytywnie na mocne, zdrowe zęby. - Pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych, astmie, może wspomagać leczenie. Nie zastępuje farmakoterapii, może pomóc jeśli będziemy go stosować w odpowiednich ilościach - mówi specjalistka. - Oregano działa korzystnie na przewód pokarmowy, moczopędnie, żółciopędnie, rozkurczowo, ma właściwości przeciwbólowe, rozgrzewające. Jednak te ilości, których używamy jako przyprawy, niekoniecznie mają taką moc by nam pomóc - dodaje.  
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska zdradza, że oregano stosowane jako przyprawa do mięsa może zmniejszyć właściwości rakotwórcze mięsa przygotowywanego w wysokiej temperaturze np. na grillu. 
Czytaj także:diet
 
Natka pietruszki - kompleks na jesienno-zimową odporność
Arkadiusz Płoński, szef kuchni, poleca by z oregano przygotować pesto, które zwykle kojarzy nam się z bazylią. 
   02:41   czwórka ndt 11.12.2020 oregano 2.mp3   Autorski przepis na pesto z oregano zdradza Arek Płoński, szef kuchni (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)      
 
 
Pesto z oregano
garść świeżego oregano
50 gramów orzeszki pinii
3 ząbki czosnek
50 ml oliwa
sól i pieprz
cukier
kawałek sera Grana Padano
Myjemy oregano, obieramy czosnek, drobno go siekamy, ścieramy ser Grana Padano na drobnych oczkach. Całość przekładamy do miseczki, zalewamy oliwą i blendujemy do połączenia wszystkich składników. Orzeszki pinii prażymy na patelni około 2-3 minuty. Dodajemy do powstałej masy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Goście: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska (Dietosfera), Arek Płoński (szef kuchni)
Data emisji: 11.12.2020
Godzina emisji: 7.31, 8.32
pj