Kurczak generała Tso - jak przygotować to popularne chińskie danie?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2020 12:11
Kurczak generała Tso to dla wielu naszych rodaków "typowe chińskie danie". - Słynie z charakterystycznego gęstego, znanego miłośnikom tej kuchni sosu o smaku słodko-kwaśnym - mówił Daniel Brzeziński, autor kanału "Umami".
W Chinach hot pot to nie tylko danie, ale także sposób na spędzanie czasu z przyjaciółmi (zdjęcie ilustracyjne)
W Chinach hot pot to nie tylko danie, ale także sposób na spędzanie czasu z przyjaciółmi (zdjęcie ilustracyjne)Foto: Tom Wang/Shutterstock.com

deep dish pizza 1200.jpg
Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Do przygotowania tego dania potrzebujemy przede wszystkim kurczaka. - Sam używam udek, bo mają ciekawszą teksturę, ale można do tego dania wykorzystać także pierś - tłumaczył gość Czwórki. Mięso należy zamarynować. - Marynuję sosem sojowym, olejem sezamowym, białym cukrem i świeżo startym imbirem - wymieniał Daniel Brzeziński.

Posłuchaj
10:00 2020_10_10-17-16-00_PR4_NNŻ.mp3 Jak przygotować kurczaka generała Tso? (Nie na-żarty/Czwórka) 

shutterstock Alexander Prokopenko bibimbap 1200.jpg
Bibimbap. Koreański ryż, który "czyści" lodówkę

Gdy mięso leży w marynacie należy, jak tłumaczył gość Czwórki, przygotować sos. - Jest to danie nieskomplikowane, ale potrzebujemy odpowiednich składników, by całość "zagrała". Niektóre z nich ciężko dostać w sklepach i warto poszukać w internecie. Sos ostrygowy, ocet z czarnego ryżu - to składnik, który nadaje charakterystyczny smak. Jeśli go nie znajdziemy możemy wykorzystać ocet winny lub czerwony. Do tego coś ostrego, na przykład pasta z ostrych papryczek - wymieniał.

Zobacz także:

Tymczasem kończymy przygotowywać kurczaka. - A do niego odpowiednie ciasto z jajek i skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej. Skrobi nie należy mylić z mąką, bo właściwości tych składników są inne - tłumaczył ekspert. - Wyjdzie nam gęste ciasto naleśnikowe, w którym moczymy kawałki kurczaka. I wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy krótko, do zrumienienia. Kawałki ciasta nie mogą być za duże, by nasz kurczak nie był surowy w środku.

Zobacz Także:

Nasze danie podajemy najczęściej z ryżem. - Kuchnia chińska charakteryzuje się tym, że smaki są głębokie, a dania mocno przyprawione. Chodzi o to, by każdy z pięciu smaków był w daniu wyczuwalny bardzo intensywnie. To jest eksplozja smaku i za to świat pokochał kuchnię azjatycką - mówił Daniel Brzeziński.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Daniel Brzeziński (autor kanału "Umami")

Data emisji: 10.10.2020

Godzina emisji: 17.15

kd

Czytaj także

Twin Peaks. Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 14:56
Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski.  
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2020 07:33
Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. 
rozwiń zwiń