Sałatka Cezar. "Królowa na talerzu jest tylko jedna"

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2021 09:44
Niestety, wariacji na jej temat jest sporo i często zamawiając ją w restauracji możemy się nieco rozczarować. Dlatego podpowiadamy, jak przygotować prawdziwą sałatkę Cezar. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Catherine Murray

shutterstock kaczka jedzenie 1200.jpg
Kaczka po pekińsku. Z cesarskiego dworu do street foodu

Przepis na tę sałatkę wymyślono na początku XX wieku, na pograniczu USA i Meksyku. - Wbrew nazwie danie to nie pochodzi ze starożytności, wymyślił ją Włoch, Caezar Cardini, który przygotowując danie wykorzystał to, co akurat miał w spiżarni - mówił kucharz Bartek Dębski. Choć składniki na talerzu mogą być różne, jak podkreślał gość Czwórki - prawdziwy "Cezar" jest tylko jeden. - Klasyczna sałatka powinna zawierać sałatę rzymską. W różnych wariacjach podaje się czosnek, pomidory i grzanki. Tu liczy się jednak sos - mówił. 

Posłuchaj
15:12 Czwórka Nie nażarty 24.01.2021.mp3 Sałatka Cezar - jak przyrządzić klasyczną wersję samodzielnie w domu? (Nie na-żarty/Czwórka) 

lahmacun pizza turecka shutterstock 1200.jpg
Lahmacun - tak przyrządzisz wyśmienitą "pizzę" prosto z Turcji

- Sałatę rzymską rwiemy, pomidorki koktailowe kroimy na pół. Grzanki pieczemy w piekarniku bądź smażymy na patelni - mówił Bartek Dębski. - Może być kurczak pieczony, smażony, gotowany albo grillowany, w zależności od upodobań. Moim zdaniem najlepiej go podsmażyć, a potem piec do 10 minut w piekarniku. Wówczas wszystko idealnie "dojdzie", a pierś nie będzie sucha - wyliczał. Jak podkreślał, ważny jest dresing. - Robi się go na majonezie, albo na żółtkach jajek. Dodaje się soku z cytryny, by nam ładnie zemulgował, a także musztardę dijon, do tego anchois, oliwę i czosnek - polecał gość Czwórki. - Dodatkowo dołożyć można grubo ścięty - na przykład obieraczką do warzyw - parmezan.

Posłuchaj także:

Sos w sałatce Cezar - jak tłumaczył gość Czwórki - odgrywa "kluczową rolę". Powinien być aksamitny i kremowy. - To zasługa anchois z oleju, które mają w sobie kwasu glutaminowego, odpowiadającego za umami, co jest cenne w kuchniach krajów azjatyckich - mówił Bartek Dębski. - Są kucharze, którzy nie pozwalają na odstępstwa w tym dresingu, bo jest on wyjątkowy. Sprawdzi się zresztą nie tylko w sałatce, ale także na kanapki - polecał ekspert. Sałatkę Cezar traktować można jako pełnoprawne danie, zwłaszcza jeśli podamy ją z pieczywem.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Bartek Dębski (kucharz)

Data emisji: 23.01.2021

Godzina emisji: 17.16

kd

Czytaj także

Wodorosty. Podmorskie plantacje przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2021 10:01
Uprawy wodorostów to najszybciej rosnąca gałąź sektora spożywczego. Produkcja jadalnych wodorostów rośnie średnio o 8 proc. w skali roku. Już nie dziw ich obecność na talerzach, ale pojawiają się też w lekach, kosmetyce czy biopaliwach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarni futurolodzy - przyszłość naszej kuchni jest wegetariańska

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2021 14:51
Już w 1913 roku Gustav Bishoff prognozował, że w XXI wieku, dieta ludzkości będzie składała się głównie z produktów roślinnych. Jego przepowiednie się poniekąd sprawdzają, bo w samej Polsce jest już milion wegetarian i wegan.​ W audycji zastanowimy się również, czy twórcy filmowi potrafią przepowiadać przyszłość nie tylko kulinarną. 
rozwiń zwiń