Jak Mac and Cheese "wylał się" na ulice Stanów

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2021 10:00
Mac and Cheese (Macaroni and Cheese) to popularna i bardzo kaloryczne potrawa z krajów anglosaskich. Często serwowana jest w USA, ale i we własnej kuchni możemy ją zrobić. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/MariaKovaleva

Pierwsze wzmianki o Macaroni and Cheese pochodzą z początku XIX wieku. Potrawa to nic innego jak zapiekany makaron w kremowym, serowym sosie.

Posłuchaj
15:07 czwórka nie na żarty 30.10.2021.mp3 Jak zrobić Mac and Cheese i jaki rodowód ma to danie? (Nie na-żarty/Czwórka)

 

calzone włoska kuchnia 1200.jpg
Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu

Źr. Youtube/Macaroni and Cheese Recipe/How to Make Mac and Cheese

- Mac and Cheese to danie z makaronu w sosie serowym – wyjaśnia Bartek Kochman, szef kuchni. - Ważna jest baza, żeby stworzyć sos serowy. Tworzy się go podobnie jak są beszamelowy: dajemy masło, dajemy mąkę, powoli dolewamy mleko lub śmietankę. Powoli doprowadzamy do wrzenia, gdy sos nam się zagotuje to wtedy dodajemy tarty żółty ser. Musi być tarty, by nam się ładnie roztapiał w rondelku, żeby nie powstawały grudki i żeby nic się nie przypaliło - podpowiada.

Przepis Bartka Kochmana to klasyka, ale na całym świecie powstały różne wersje tego makaronu. Każdy dodaje do niego to, co lubi. - W restauracji, w której pracowałem tę potrawę podawaliśmy ze świeżą, krojoną w kostkę, czerwoną papryką. Dodawaliśmy też coś w rodzaju bułki tartej - ze zmielonych ziołowych bagietek. Tworzyliśmy taką posypkę ziołową - zdradza.

Obok sosu serowego szczególnie ważny w tym przepisie jest makaron. Powinien mieć odpowiedni kształt i być ugotowany al dente. - Taką potrawę możemy też zapiec w piekarniku, tu szczególnie należy dbać by makaron nie był rozgotowany, bo podczas pieczenia on jeszcze "dojdzie" - podpowiada szef kuchni.

Mac and Cheese wydaje się daniem ciężkim i monotonny. Gość Mateusza Kulika podkreśla, że wcale nie musi takie być przez przeróżne dodatki, którymi możemy zmieniać jego smak. - Możemy dodawać zioła, sos tabasco, paprykę wędzoną. Ten smak możemy podkręcić na wiele sposobów - mówi.

Do tego dania niezbędnym wydaje się makaron, który w Polsce nazywamy kolankami. - To króciutkie rureczki lekko zagięte - wyjaśnia szef kuchni. - To makaron wytłaczany. Jego sekret przy tym daniu, polega na tym, że sos dostaje się do wnętrza rurek i rozpływa się z każdym kęsem.

Posłuchaj także:

sajgonki 1200.jpg
Przyjemność chrupania. Jaka jest historia sajgonek?

Ser i makaron sugerują nam szukania rodowodu tej potrawy we Włoszech. Jednak pierwsze włoskie przepisy na makaron z serem, które odnajdujemy w źródłach z XII i XIII wieku, są zupełnie inne niż dzisiejszy Mac and Cheese. - Mówi się, że Thomas Jefferson spotkał się z tym daniem we Francji. I właśnie z Paryża sprowadził do Stanów maszynkę do wyrobu tego makaronu - opowiada szef kuchni. - Ta potrawa była bardzo prosta i z salonów szybko rozlała się na ulice Stanów. Do spopularyzowania Mac and Cheese przyczynił się też Kanadyjczyk, właściciel firmy Craft Dinner, który prosty fajny przepis zamknął w opakowaniu. Sprzedawał to jako szybkie danie do odgrzania w domu. Podbił serca konsumentów - dodaje.


Dziś danie Mac and Cheese ma nawet swoje święto, podczas którego w wielkich garach przygotowuje się ten przysmak. Popularność dania jest ogromna, stworzono nawet lody o jego smaku.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Bartek Kochman (szef kuchni)

Data emisji: 30.10.2021 

Godzina emisji: 17.08

pj

Czytaj także

Włoska lasagne - jak przygotować ją w domu?

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2021 10:39
Lasagne to tradycyjne włoskie danie, które było znane już w średniowieczu. Jak smakuje współcześnie i jak przygotować je samodzielnie?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Souvlaki. Smak greckich wakacji w twoim domu

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2021 11:40
Kawałki mięsa nadziane na szpadkę i opieczone na ogniu to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. - Souvlaki są odpowiednikiem naszego szaszłyka, choć najprościej byłoby powiedzieć, że jest to "mięso na patyku". Samo mięso, bez dodatków - opowiada szef kuchni Michał Fabiszewski. 
rozwiń zwiń