Burek - jak przygotować w domu bałkański przysmak?

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2022 14:15
Burek to legendarne danie prosto z Bałkanów. Zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego, z mięsem, białym serem lub szpinakiem wewnątrz.
Burek - tradycyjna bałkańska potrawa
Burek - tradycyjna bałkańska potrawaFoto: Shutterstock.com

Potrawa ta najbardziej popularna jest w krajach śródziemnomorskich i arabskich, a jej nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur, oznaczającego: zawijać, zakręcać.

- Burek jest odmianą zapiekanego strudla. Robiony z ciasta filo bądź yufka, rzadziej francuskiego. Jest to rodzaj bardzo cieniutkiego rozwałkowanego ciasta makaronowego bez dodatku drożdży - mówi Łukasz Ochab, Atelier COOLinarne. - Kolejne warstwy ciasta smaruje się masłem bądź olejem, dzięki czemu gotowe ciasto ładnie się listkuje i jest chrupiące. Warstwy składamy jedna na drugą. Na górną część ciasta wykłada się farsz mięsny lub wegetariański, serowy, ziemniaczany, zależy od preferencji. Całość zwijana jest w rulon.

Burek występuje w różnych kształtach, w zależności od sposobu zawijania. Wkładamy zawinięty rulon do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 200 stopniach Celsjusza. - W zależności od jego wielkości czas pieczenia wynosi do 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika burek smarowany jest jogurtem - opowiada gość audycji. - Są też przepisy, które mówią, że po zapieczeniu burek jest polewany gorącą wodą. Receptur jest bardzo dużo, i tak jak w przypadku naszych pierogów każda gospodyni ma swoje.

Burek jest zjadany od święta, podaje się jako danie główne - na przykład z sałatą, albo stanowi przekąskę. Jest także elementem bałkańskiego street foodu. Nadzienie może być różne, przykładowo z sera feta, szpinaku, mięsa mielonego lub białej kapusty. Burek najczęściej przygotowywany jest na słono, ale można również zrobić go ze słodkim nadzieniem.

Źr. Youtube/How to Make the perfect Meat Burek


Czytaj także:


Posłuchaj
17:06 Czwórka/Nie na żarty burek 06.02.2022.mp3 Łukasz Ochab z Atelier COOLinarne opowiada jak przygotować burka w domu (Nie na żarty/Czwórka)

 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Łukasz Ochab (Atelier COOLinarne)

Data emisji: 06.02.2022 

Godzina emisji: 17.15

aw/kd


Czytaj także

Burzliwa historia kaszy. "Była z nami od zawsze"

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2022 12:18
- Kaszę uwielbiano już przed wiekami we wszystkich grupach społecznych. Na przykład Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę aż z Radomska - mówił Paweł Ochman, autor książki "Kasze w kuchni regionalnej". 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pierożki karelskie - jak przyrządzić je samodzielnie?

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2022 11:30
Pierożki karelskie, czyli karjalanpiirakat to jeden z popularniejszych przysmaków w Finlandii. Sprawdzamy w jaki sposób najlepiej zrobić je w domu.
rozwiń zwiń