"Zmieniaj dietę, nie klimat" - jak ratować Ziemię rezygnując z mięsa?

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2019 11:42
Nie tylko samochody czy fabryki zatruwają Ziemię. Bardzo podobny efekt mają przemysłowe hodowle zwierząt. Dlatego nasza świadoma decyzja o przejściu na wegetarianizm bądź weganizm może przyczynić się do ochrony środowiska.
Audio
  • W jaki sposób hodowle zwierząt przyczyniają się do degradacji środowiska? (Ratujemy świat/Czwórka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: GuyHanoch/Shutterstock.com

sklep moda ubrania wystawa 1200 .jpg
Recykling w modzie. Mniej znaczy kreatywniej

Do ograniczenia spożycia mięsa o połowę do 2050 roku wzywa Europejczyków Greenpeace. Współautorami raportu tej organizacji są uznani naukowcy. - Całkowita produkcja żywności, wliczając zarówno hodowle zwierząt, jak i uprawy roślin, stanowią największe zagrożenie dla środowiska i odpowiadają za utratę 70 proc. różnorodności biologicznej, zużywają jedną trzecią lądów i ok. 70 proc. zasobów wody słodkiej - mówi Marta Grzybowska. - To też przynajmniej 24 proc. całkowitej globalnej emisji gazów cieplarnianych. 

ZOBACZ TAKŻE Jak pozbyć się z domu CO2 >>>


Pixabay trekking spacer wyprawa turysta 1200.jpg
#ZostajęnaZiemi Bądź eko i postaw na mikrowyprawy >>>

Jak wyliczała Kasia Dydo, 86 proc. wszystkich zwierząt na świecie stanowią zwierzęta hodowlane, a tylko 14 proc. naturalnie żyjące. - Odkąd przejęliśmy zachodni styl odżywiania, czyli zawierający dużą ilość produktów odzwierzęcych i wysokoprzetworzonych, mamy w Polsce problem z otyłością, chorobami układu sercowo-naczyniowego czy nowotwory. W naszym kraju w ostatnim czasie maleje spożycie mięsa czerwonego, ale rośnie spożycie drobiu - tłumaczyła Anna Żuchniewicz. Jak podkreślała, wciąż pokutuje w Polsce przeświadczenie, że mięso powinno być podstawowym składnikiem diety. - To, że bez mięsa, nabiału i produktów mlecznych będziemy mieli anemię, że to jedyne źródła białka, to stereotypy, propaganda. Przemysł wychowuje konsumenta od najmłodszych lat. Dzieciom przekazywany jest obraz szczęśliwych krów, które chodzą po łące, a rzeczywistość jest zupełnie inna - mówiła ekspertka.

ZOBACZ WIĘCEJ Segregacja śmieci - jak robić to właściwie? >>>

O tym, jak zmieniać dietę nie klimat, jakie szkody powoduje konsumpcja mięsa i jakie jeszcze korzyści płyną z diety roślinnej -  w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. W programie mówiliśmy m.in. też o tym, czym jest nasz indywidualny ślad węglowy i ile zanieczyszczeń każdy z nas emituje do środowiska? Czym jest tzw. zrównoważona hodowla i czy jest możliwa? Jak przejść na dietę roślinną mądrze i dlaczego warto zrobić sobie miesiąc bez mięsa, by sprawdzić, co się wówczas wydarzy?

***

Tytuł audycji: "Ratujemy świat" 

Prowadzi: Kasia Dydo

Gość: Anna Żuchniewicz (ekspertka ds. żywienia Fundacji VIVA!), Marta Grzybowska (specjalistka ds. zrównoważonej gospodarki WWF Polska)

Data emisji: 26.11.2019

Godzina emisji: 14.18

kd/pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Schronisko dla roślin - jak działa takie miejsce?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 11:25
Czasem naszym roślinom brakuje słońca, czasem mają za dużo wody. Gdy zaczynają więdnąć, najczęściej po prostu je wyrzucamy. Ale, jak przekonuje Katarzyna Dziedzic, współzałożycielka Schroniska dla roślin, jest sposób na to, by dać im drugie życie i dobry dom.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy to zmierzch znanych gatunków? Zwierzęta skazane na koniec. Wojciech Brewka o "Hope"

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2019 14:46
Niedźwiedź brunatny, łoś, ryś, wróbel... to jedne z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce gatunków zwierząt. Jednak wiele wskazuje na to, że w niedalekiej przyszłości mogą to być słowa równie egzotyczne jak nazwy gatunków dinozaurów.
rozwiń zwiń