Słowacja. "Spróbuj bryndzy i nie obudź nietoperza"

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2021 13:50
Kraj jest mały, ale wakacje nie wystarczą, żeby docenić wszystkie jego uroki. - W gorących źródłach można zażywać kąpieli, w lokalnych knajpkach zajadać się haluszkami, a w jaskiniach dać nietoperzom święty spokój - opowiada dziennikarka Martyna Matwiejuk.
Zamek Devin na Słowacji
Zamek Devin na SłowacjiFoto: shutterstock/Gelia.

Dawna kuchnia słowacka to ziemniaki, mleko, kapusta. Mięso było luksusem Jan Bosnovic

Bryndzowe haluszki na jesień

Kapusta pod wszelkimi postaciami, haluszki i przede wszystkim ser bryndza - tak smakuje Bratysława. - Bryndzowe haluszki to nasza potrawa narodowa. Są to kluseczki ziemniaczane z serem i skwarkami oraz ze szczypiorkiem. To idealna potrawa na jesień, dodaje energii i witalności - opowiada Jan Bosnovic. - Bryndza z owczego mleka jest bardzo zdrowa, Słowacy dodają ją do wielu dań, robią z niej także zupę oraz ciasta.

Posłuchaj
14:16 CZWÓRKA W oszukiwaniu umami - slowacja 28.08.2021.mp3 Słowacja - osobisty przewodnik Martyny Matwiejuk (W poszukiwaniu umami/Czwórka)

Tradycje kuchni słowackiej są pięknie modyfikowane przez dzisiejszych szefów kuchni. Jeśli ktoś nie lubi bryndzy, paluszki może zjeść z kapustą albo z jagnięciną Jan Bosnovic

Jeśli zapytać mieszkańców Słowacji o ich ulubiony smak z dzieciństwa, to bez wahania wymienią buchty i szulance. - Buchty to nic innego jak nadziewane kluski na parze, które robi się w każdym domu. A szulance to odpowiednik polskich kopytek, które podaje się z makiem, orzechami i z cukrem - wyjaśnia rozmówca Martyny Matwiejuk. - Te potrawy w ostatnim czasie znów wróciły do łask i są "odtwarzane" w wielu słowackich restauracjach.  

Posłuchaj także:

Bratysława - miasto na styku


Zobacz
Kowno 1200.jpg
Kowno, Zarzecze, Troki. Litwa poza szlakami

Jak na stolicę miasto usytuowane jest dość nietypowo, bo tuż przy samej granicy z Austrią. Leży nad Dunajem i żyje nieco w cieniu swoich dwóch bardziej popularnych sąsiadów: Wiednia oraz Budapesztu. - Ale to właśnie kameralność Bratysławy nadaje temu miastu wyjątkowy klimat - opowiada autorka audycji. - Zachęcam do tego, by odwiedzić dzielnicę Devin, której największą atrakcją są ruiny zamku położone na 200-metrowym klifie. Rozpościera się z niego fantastyczny widok na Dunaj i leżącą tuż za nim Austrię.   

Bratislava Slovakia Official Video / BeOnMind

Nie obudź nietoperza


Sprawdź
nietoperz_wampir_shutter_1200_ Digital Storm.jpg
Czy bać się nietoperzy? "To pożyteczne i niegroźne ssaki"

Słowacja ma wiele do zaoferowania także tym, którzy lubią aktywnie spędzać czas. Są tu aqua-parki, SPA, parki narodowe i jaskinie. - Na terenie kraju znajduje się 6200 jaskiń, 12 z nij jest udostępnionych dla turystów. Ale - co ważne - można je zwiedzać tylko do połowy listopada - podkreśla Martyna Matwiejuk. - Powód jest bardzo prosty: żyją w nich, objęte ochroną, nietoperze, które w tym czasie wchodzą w sen zimowy i nie wolno im przeszkadzać w hibernacji.  

***

Tytuł audycji: "W poszukiwaniu umami"

Prowadzi: Martyna Matwiejuk

Gość: Jan Bosnovic

Data emisji: 28.08.2021

Godzina emisji: 09.09

kul

Czytaj także

Przewodnicy z 4 kontynentów połączyli siły. Dzielą się pasją i przepisami

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2020 11:50
- "Przewodnicy bez granic" to inicjatywa, której geneza sięga marca 2020 roku, początków pandemii - opowiada Agata Sosnowska jej pomysłodawczyni. - Jednym z sektorów, który najmocniej ucierpiał jest turystyka. W ramach inicjatywy dajemy sobie wsparcie, ale i alternatywę dla tych, których pasją jest podróżowanie - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mielony z grilla na patyku. Jak przyrządzić čevapčići?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2021 11:00
Čevapčići przywołuje wspomnienia z wakacji w gorącej Chorwacji. To także doskonała alternatywa dla naszych kotletów mielonych.
rozwiń zwiń