Przewodnicy z 4 kontynentów połączyli siły. Dzielą się pasją i przepisami

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2020 11:50
- "Przewodnicy bez granic" to inicjatywa, której geneza sięga marca 2020 roku, początków pandemii - opowiada Agata Sosnowska jej pomysłodawczyni. - Jednym z sektorów, który najmocniej ucierpiał jest turystyka. W ramach inicjatywy dajemy sobie wsparcie, ale i alternatywę dla tych, których pasją jest podróżowanie - dodaje. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/eggeegg

shutterstock empanadas 1200.jpg
Empanadas - pierożki, które podbijają polskie kuchnie

- Kiedy wszystko tąpnęło, sytuacja zaskoczyła cały świat, wielu ludziom życie wywróciło się do góry nogami. My, jako przewodnicy należymy do sektora turystycznego, a on wciąż nie wrócił do normalnego funkcjonowania - mówi gość Kamila Jasieńskiego. - Pod koniec marca zadzwoniłam do moich najbliższych przyjaciół-przewodników z propozycją połączenia sił i żebyśmy zaczęli działać razem. Tak powstali "Przewodnicy bez granic" - dodaje. 


Posłuchaj
14:01 czwórka pierwsze słyszę 7.12.2020 podróże.mp3 O projekcie "Przewodnicy bez granic" i e-booku "W 80 przepisów dookoła świata" opowiada Agata Sosnowska, założycielka projektu (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

Stopniowo projekt się powiększał. Dziś bierze w nim udział ponad 40 przewodników, z 4 różnych kontynentów. 

Z jednej strony dajemy sobie wsparcie, mamy wspólne cele. Z drugiej chcemy dawać alternatywę turystom, którzy są ciekawi świata, tego co kryje się za horyzontem, którym trudno dziś realizować swoją pasję Agata Sosnowska

Agata Sosnowska nie ukrywa, że przewodnicy dziś szukają alternatywnych źródeł utrzymania, pragną wymyślić się na nowo. Podkreśla, że turystyka to nie tylko ich pasja, ale i zawód. 

Zasmakować nowych miejsc

Jedną z podjętych inicjatyw przez "Przewodników bez granic" jest e-book "W 80 potraw dookoła świata". - Wiele osób podróżuje, by próbować nowych smaków - mówi gość Czwórki. -Z podróżowaniem jest tak, że zbieramy doświadczenia, a potem wspominamy. Na podstawie zdjęć odtwarzamy widoki, miejsca, ale odtworzenie smaków jest dużo trudniejsze. Stąd pomysł na stworzenie e-booka - dodaje. 

Pomysłodawczynią tej elektronicznej książki jest przewodniczka z Malagi. A e-book serwuje kulinarną podróż po świecie. 


Dzień dobry, Buenos días, Kalimera! Zobaczcie jakie niezwykłe produkty można znaleźć w miejscach w których mieszkamy. ...

Opublikowany przez Przewodnicy bez granic Poniedziałek, 7 grudnia 2020

- W obrębie naszej inicjatywy staramy się łączyć siły, by tworzyć podprojekty. Robimy wirtualne quizy, wirtualne zwiedzania - wymienia pomysłodawczyni projektu. - E-book to nasze największe przedsięwzięcie. Połączył aż 28 przewodników z 15 różnych krajów, którzy stworzyli 80 przepisów, które przybliżają turystom smaki - dodaje. 

Zobacz także:

Na domowych stołach

W e-booku "W 80 potraw dookoła świata" znajdziemy nie tylko przysmaki znane z zagranicznych restauracji, ale też domowe dania. - Staraliśmy się przedstawić te, jak najbardziej autentyczne, smaki "naszych" krajów. Znamy je doskonale, bo wrośliśmy w kulturę, w której mieszkamy. Ta kuchnia stała się naszą kuchnia, gości na naszych stołach - podkreśla Agata Sosnowska. 

To właśnie tą wiedzą chcą się dzielić przewodnicy. W książce każdy przepis opatrzony jest dokładną listą składników, ale też propozycją alternatyw do nich, gdy któryś składniki okaże się trudnodostępny. 

Nie tylko przepisy

Gość Czwórki podkreśla, że ta książka to nie jest tylko książka kucharska, a prawdziwa podróż. "Przewodnicy bez granic" zdecydowali się na bardzo interaktywną publikację, pełną ikonek, które odsyłają do materiałów multimedialnych - filmów z ich kuchni, robienia zakupów czy zdjęć przygotowania potraw. 

W każdym rozdziale zajedziemy też ciekawostki, jak historia pojawienia się pomidorów we włoskiej kuchni, czy dodatek whisky do szkockiej owsianki. Nie brakuje też rozdziału o kuchni polskiej, który też może zaskoczyć czytelników. - Jako przewodnicy tęsknimy za polskimi smakami, ta tęsknota jest w nas - podkreśla rozmówczyni prowadzącego. 

Agata Sosnowska zdradza też, że w ebooku jej autorstwa jest przepis na tortilla española, na który składniki znajdziemy w każdym sklepie. - Przepis nie jest zbyt skomplikowany, ale jedna sprawa utrudnia wszystko: gruby ziemniaczany placek trzeba odwrócić na patelni - wyjaśnia. 

W 80 POTRAW DOOKOŁA ŚWIATA - niezwykły zwiastun e-booka kulinarnego PRZEWODNIKÓW BEZ GRANIC/Przewodnicy Bez Granic

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Agata Sosnowska (założycielka Przewodników bez Granic)

Data emisji: 7.12.2020

Godzina emisji: 8.23

pj

Czytaj także

"Nowa Jadłonomia" - wegańska kuchnia całego świata

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2017 09:06
"Nowa Jadłonomia" to efekt wieloletnich podróży przez ponad 50 różnych państw na całym świecie. Jej autorka Marta Dymek szukała bowiem inspiracji do swoich przepisów kulinarnych w każdym niemal zakątku globu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przyszłość podróży to kody QR? Świat sceptyczny wobec chińskiej propozycji

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2020 09:41
Z nadzieją oczekujemy końca pandemii. Już dziś planujemy podróże, marzymy o miejscach, które odwiedzimy. O naszym bezpiecznym podróżowaniu myślą też władze wielu państw. Chińczycy proponują, by w tym celu wykorzystać technologię kodów QR - czy to bezpieczne?
rozwiń zwiń