Polskie Radio

Podróżniczka Anna Janowska: Goździk jest jak motyl trzymany w dłoni

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2016 08:45
- Goździki to kwiaty, które nigdy nie zakwitną, pąki, które nigdy się nie otworzą. W momencie , gdy pąk goździka się otwiera, wylatuje z niego cały olejek - eugenol. W mojej książce porównuję to do motyla, którego trzymamy w dłoni. Pąki goździków trzeba zbierać w szczytowym momencie rozkwitu, ale jeszcze przed ich rozwinięciem. Potem się je suszy - wyjaśniała Anna Jankowska.
Audio
  • Anna Janowska o przyprawach i podróżach (Cztery pory roku/Jedynka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay

Podróżniczka z pasją opowiedziała Sławie Bieńczyckiej o roślinach, które są źródłem takich przypraw jak pieprz, wanilia, goździki, szafran i kardamon.

Pieprz rośnie na pnączach, które sięgają nawet do 10 metrów wysokości. Pieprz biały, zielony i czarny pochodzą od jednej rośliny, a czerwony z zupełnie innej, niespokrewnionej, rosnącej w Ameryce Południowej.

- Pieprz rośnie w przytulonych mocno do siebie gronach. Grona są zielone, gdy pieprz jest niedojrzały. Gdy zacznie dojrzewać skórka ziaren zmienia się na kolor czerwony -  wyjaśniała podróżniczka Anna Janowska.

Wanilia uzyskiwanej jest z kwiatów, które zakwitają co dwa lata, a ich zapylania hodowcy dokonują ręcznie, za pomocą specjalnych pędzelków. 

Czy to prawda, że pieprz lubi towarzystwo herbaty,  dlaczego biały pieprz jest droższy od innych, dlaczego kardamon zwany jest "kobiecą sprawą" lub  i "krolową przypraw", skąd się wzięła nazwa "ziele angielskie". O tym w nagraniu audycji.


***

Tytuł audycji:"Cztery pory roku"

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Gość: Anna Janowska (podróżniczka, autorka książki "Mosun przychodzi dwa razy" m.in. o Indiach, Omanie i Zanzibarze)

Data emisji: 16.12.2016

Godzina emisji: 9.22

ab

Czytaj także

Jaja wracają do łask! Ale w Święta na nie uważaj

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2016 12:06
- Przez wiele lat pokutowała informacja, że żółtko jaja podnosi poziom cholesterolu. Dziś dużo lepiej zbadany jest skład całego jajka - mówi dietetyczka Alicja Kalińska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Prawdziwe oblicze Paryża

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2016 14:05
Ewa i Michał Jaworscy - małżeństwo polskich przewodników po Paryżu - polecają najatrakcyjniejsze turystycznie zakątki Paryża i weryfikują nasze stereotypy na temat Francji.
rozwiń zwiń