Polskie Radio

Osobowość na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2018 14:00
Inteligentny jak... świnia, pamiętliwy jak... kura i wrażliwy jak... krowa, czyli "Osobowości na talerzu".
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock

Jest wiele zachowań człowieka – czasami na wyrost nazywanego homo sapiens, zdumiewających i zastanawiających, ale te które opisała w swojej książce "Osobowość na talerzu – kim są zwierzęta, które zjadamy" - profesor antropologii Barbara King, rzeczywiście poruszają i zmuszają do zastanowienia nad naszym stosunkiem do zwierząt.

W Wieczorze opowiemy o wynikach badań nad inteligencją, emocjami, wrażliwością i osobowością świń, kur i krów. Zastanowimy się, co wiemy o tych bliskich nam przecież zwierzętach i dlaczego najczęściej bardzo źle je traktujemy? Gościem audycji będzie Adam Pluszka, redaktor i tłumacz książki prof. Barbary King.

***

Na audycję "Wieczór odkrywców" w paśmie "Eureka" w poniedziałek (22.10) o godz. 19.10 zaprasza Krzysztof Michalski.

kwh

Zobacz więcej na temat: Krzysztof Michalski STYL ŻYCIA
Czytaj także

Trop Savonaroli w Bibliotece Narodowej

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2018 19:49
W Bibliotece Narodowej w Warszawie znajduje się egzemplarz dzieła św. Tomasza z Akwinu "Summa theologica". Ten wydany w 1479 r. w Wenecji inkunabuł, trafił do Warszawy po II wojnie światowej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Działalność polityczna Stanisława Mikołajczyka

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2018 11:18
Choć skończył zaledwie 4 klasy szkoły powszechnej, wykorzystywał każdą okazję, by uzupełniać swoją wiedzę. Kiedy prowadził z matką gospodarstwo, książkę przywiązywał do pługa i czytał nawet w czasie orki.
rozwiń zwiń