X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Przodek kakaowca

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2009 12:12
Analiza DNA pozwoliła określić skąd pochodzi genetyczny przodek drzew kakaowych.
Audio

Na podstawie analizy DNA drzew kakaowych amerykańscy naukowcy określili skąd pochodzi genetyczny przodek tej rośliny. Dodatkowo, informacje zapisane w jej genach otwierają nowe możliwości polepszenia jakości upraw i zwiększenia zbiorów.

Kakaowiec pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie jest rośliną powszechnie uprawianą w wielu krajach o ciepłym klimacie. Największe plantacje kakaowca znajdują się w Afryce. Nasiona kakaowca przetwarzane są na proszek kakaowy, masło kakaowe i czekoladę. Niestety, drzewa te są często atakowane przez szkodniki, a także łatwo zapadają na choroby, w wyniku których zniszczeniu ulegają cenne nasiona. Najgroźniejszymi dla kakaowca chorobami są grzybice. Najczęściej wywoływane są one przez grzyby Moniliophthora roreri i Crinipellis perniciosa oraz grzyby z rodzaju Phytophthora. Skutkiem tych infekcji grzybicznych jest spadek ilości zbiorów nawet o 80 %, co przekłada się na utratę około 700 milionów dolarów każdego roku. W związku z tak dużymi stratami, naukowcy od dawna próbują znaleźć sposoby na ochronę roślin przed chorobami niosącymi drastyczne skutki ekonomiczne. Wyhodowanie kakaowców, które posiadają naturalną odporność na większość chorób i szkodników nie jest jeszcze możliwe.

Biolodzy molekularni z Agricultural Research Service w Miami dokonali odkrycia, które być może uodporni drzewa kakaowe na choroby i ataki pasożytów. Ponieważ jest to poważny problem także dla przemysłu cukierniczego, w badaniach tych brała udział jedna z największych firm produkujących wyroby czekoladowe. W analizie wykorzystano liście kakaowca, pochodzące z kilku botanicznych kolekcji w Miami, Puerto Rico, Ekwadorze, Kostaryce, Trynidadzie i Brazylii. Liście te były zbierane przez botaników przez 70 lat i pochodziły z 12 krajów Ameryki Południowej. Badacze wyizolowali i porównali ze sobą DNA z liści aż 952 drzew kakaowych. Na podstawie analizy 106 genetycznych markerów obecnych w porównywanych sekwencjach DNA naukowcy określili, że genetyczny przodek pochodzi z górnego biegu rzeki Amazonki w Peru. Tam pojawiły się pierwsze drzewa kakaowe. Na podstawie badanego DNA naukowcy uaktualnili drzewo genealogiczne kakaowca i podzielili je na dziesięć różnych grup, podczas gdy do tej pory powszechnie uważano, że takie grupy są tylko trzy.

Badania te są bardzo ważnym krokiem w pracach naukowych mających na celu poprawę odporności drzew kakaowych. Hodowcy będą mieli możliwość krzyżowania ze sobą drzew pochodzących z różnych grup. Zwiększy to różnorodność genetyczną nowych drzew, a tym samym zmniejszy ich zapadalność na choroby. Jest to również przykład na to, iż odkrycia współczesnej genetyki nie muszą prowadzić tylko do produkcji roślin genetycznie modyfikowanych. Mogą także pomagać w ulepszaniu gatunków w tradycyjny sposób.


Monika Klejman
Źródło: Science Daily

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Znamy genom myszy

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2009 12:07
DNA zwierząt jest dla nas coraz mniej tajemnicze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Śpiew zeberek

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2010 12:27
Złamano kod genetyczny zeberki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Genom dla każdego

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2009 10:46
Już wkrótce będziemy mogli otrzymać sekwencję swojego genomu na płycie DVD.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Spojrzeć Tutowi w DNA

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2010 03:38
O przyszłości współpracy archeologów i genetyków mówi Albert Zink, członek grupy naukowców, którzy jako pierwsi przebadali DNA Tutenchamona.
rozwiń zwiń