Redakcja Polska

Na dolnośląskich stołach wigilijnych dominują potrawy lwowskie

24.12.2021 10:21
Potrawy wigilijne na stołach są bardzo zróżnicowane, ale dominuje tu kuchnia lwowska – powiedziała etnografka Agnieszka Szepetiuk-Barańska z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu. Widać tu też wpływy z Bukowiny Rumuńskiej oraz Bośni.
Jednym ze zwyczajów kultywowanych w Wigilię jest, by na wigilijnym stole było 12 potraw - na pomyślność przez kolejnych 12 miesięcy
Jednym ze zwyczajów kultywowanych w Wigilię jest, by na wigilijnym stole było 12 potraw - na pomyślność przez kolejnych 12 miesięcyPAP/Tomasz Waszczuk

Dolny Śląsk to region cechujący się zróżnicowaniem kulturowym. Po II wojnie światowej nastąpiła tu niemal całkowita wymiana ludności, a najwięcej nowych osadników przyjechało z Kresów Wschodnich.

- Z tego powodu na stołach wigilijnych dominują potrawy lwowskie. To na przykład kutia – potrwa magiczna, ponieważ dawniej wierzono, że na wieczerze wigilią przychodzą duchy naszych przodków. W skład kutii wchodzą mak, orzechy oraz pszenica, każdy z tych składników jest bardzo symboliczny - wyjaśniła Agnieszka Szepetiuk-Barańska.

Z potraw kuchni Kresów Wschodnich na dolnośląskie wigilijne stoły trafiły też pierogi z kaszą gryczaną i kiszoną kapustą. - Były one podawane z sosami cebulowym i grzybowy, przy czym obowiązkowo musiały być to grzyby leśnie, dopiero później pojawiły się pieczarki - powiedziała etnografka.

Dodała, że nadal na Dolnym Śląsku popularna jest zupa owocowa i kompot z suszonych owoców. Na wigilijnym stole goszczą też zupa grzybowa czy barszcz z buraków. - Były także kluski z żytniej mąki, kluski z makiem, kapusta z grochem i jako rarytas śledzie w śmietanie - tłumaczyła. 

Tradycyjne makiełki

Tradycyjną potrawą lwowską są także makiełki. To mak utarty z miodem i bakaliami z gotowanymi, namoczonymi w mleku kluseczkami. Na wigilijnym stole pojawiały się też placek drożdżowy z kruszonką i babki podobne do tych, które przygotowywano na święta Wielkanocne.

Można było też znaleźć pitę z owocami. To potrawa przywieziona przez Bośniaków, którzy osiedlili się tu po II wojnie światowej. Popularne były też dania z Bukowiny Rumuńskiej - na przykład strudel z makiem albo rodzaj kutii zwany pszeniczką. - Bardzo popularny był też czosnek w ząbkach; podawany z miodem lub solą - przypomniała Agnieszka Szepetiuk-Barańska.

Podczas tradycyjnej dolnośląskiej wigilii na stołach było od pięciu do siedmiu potraw. - Jeśli jest mowa o 12 daniach, to one dawnej dominowały wyłącznie na stołach dworskich - dodała.


IAR/PAP/dad

Polacy są nadal największą mniejszością narodową na Litwie

23.12.2021 14:13
Polacy są nadal największą mniejszością narodową na Litwie - pokazują wstępne dane litewskiego Departamentu Statystyki. W tym roku u naszych północno-wschodnich sąsiadów prowadzony był spis powszechny. Wykazał on, że liczba mieszkańców Litwy znacznie spadła.

Wystawa najpiękniejszych szopek krakowskich w Warszawie

24.12.2021 14:00
W Pałacu pod Blachą przy Zamku Królewskim można zobaczyć 50 kunsztownie wykonanych tradycyjnych konstrukcji, z których niemal wszystkie zdobyły nagrody i wyróżnienia.