Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2015 14:30
- Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon.
Audio
  • Wątki kulinarne w powieściach Houellebecqa (Droga przez mąkę/Dwójka)
Michel Houellebecq
Michel Houellebecq Foto: Евгения Давыдова / wikimedia / CC-BY-SA 3.0

Tropicielka wątków kulinarnych w literaturze zwracała uwagę, że powieści Houellebecqa są wołaniem za starą dobrą francuską kuchnią. - Symboliczne, że w książce "Mapa i terytorium" przewodniczką po tradycjach kulinarnych Francji jest Rosjanka - zauważała.

Przebłyski dobrego jedzenia pojawiają się w "Uległości", zwłaszcza jeżeli chodzi o posiłki podczas przyjęć profesorskich. Cena, jaką przychodzi za to zapłacić bohaterom powieści, jest bardzo wysoka.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (badaczka antropologii kulinarnej)

Data emisji: 11.11.2015

Godzina emisji: 14.00

mc/jp

Czytaj także

Michel Houellebecq - dobrze wychowany skandalista

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2014 10:06
- Bardzo się go bałam przed pierwszym spotkaniem. Myślałam, że będzie ostry jak w swoich książkach, ale nie był. To jest jednak ta francuska kultura, francuskie wychowanie i maniery - mówi w Dwójce dziennikarka Magdalena Miecznicka.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kieżun o "Uległości": nawet islam nas nie uratuje

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2015 17:00
- Nastawiałem się przed lekturą tej książki, że będzie dużo o islamie i terroryzmie, a tak naprawdę jest to książka o nas samych - mówił o nowej powieści Houellebecqa historyk idei i znawca kultury francuskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Uległość" według Michela Houellebecqa

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2015 15:00
O nowej powieści słynnego pisarza w Dwójkowej "Czytelni" rozmawialiśmy z Piotrem Koftą i Magdaleną Miecznicką.
rozwiń zwiń