X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2015 14:30
- Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon.
Audio
  • Wątki kulinarne w powieściach Houellebecqa (Droga przez mąkę/Dwójka)
Michel Houellebecq
Michel Houellebecq Foto: Евгения Давыдова / wikimedia / CC-BY-SA 3.0

Tropicielka wątków kulinarnych w literaturze zwracała uwagę, że powieści Houellebecqa są wołaniem za starą dobrą francuską kuchnią. - Symboliczne, że w książce "Mapa i terytorium" przewodniczką po tradycjach kulinarnych Francji jest Rosjanka - zauważała.

Przebłyski dobrego jedzenia pojawiają się w "Uległości", zwłaszcza jeżeli chodzi o posiłki podczas przyjęć profesorskich. Cena, jaką przychodzi za to zapłacić bohaterom powieści, jest bardzo wysoka.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (badaczka antropologii kulinarnej)

Data emisji: 11.11.2015

Godzina emisji: 14.00

mc/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Michel Houellebecq - dobrze wychowany skandalista

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2014 10:06
- Bardzo się go bałam przed pierwszym spotkaniem. Myślałam, że będzie ostry jak w swoich książkach, ale nie był. To jest jednak ta francuska kultura, francuskie wychowanie i maniery - mówi w Dwójce dziennikarka Magdalena Miecznicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kieżun o "Uległości": nawet islam nas nie uratuje

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2015 17:00
- Nastawiałem się przed lekturą tej książki, że będzie dużo o islamie i terroryzmie, a tak naprawdę jest to książka o nas samych - mówił o nowej powieści Houellebecqa historyk idei i znawca kultury francuskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Uległość" według Michela Houellebecqa

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2015 15:00
O nowej powieści słynnego pisarza w Dwójkowej "Czytelni" rozmawialiśmy z Piotrem Koftą i Magdaleną Miecznicką.
rozwiń zwiń